Gündem
03 Nis 2013 13:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

İLBER ORTAYLI'YA O BİLDİRİ SORULDU; SİZ BU İŞLERE GİRMEZDİNİZ!

"Türklük Anayasa'dan çıkmasın" bildirisine imza atan İlber Ortaylı'ya "Sen bu işlere girmezdin" sorusu..

Geçtiğimiz hafta aralarında eski siyasetçi, akademisyen ve emekli generallerin de bulunduğu ünlü isimler tarafından bir çağrı yapılmıştı.

"TÜRKLÜK ANAYASA’DAN ÇIKMASIN" ÇAĞRISI

Ana konusunu "Türk ifadesi Anayasa’dan çıkarılmasın" ifadesinin oluşturduğu çağrıya İlber Ortaylı, Alev Alatlı ve Halil İnalcık gibi akademi dünyasının tanınmış simalarının yanı sıra Osman Pamukoğlu, Hasan Celal Güzel ve Edip Başer gibi eski politikacı ve askerler de imza atmıştı.

ELEŞTİRENLER OLMUŞTU

3 maddeden oluşan bu çağrı sonrası, metne imza atanlara destek de gelirken tepkiler de gecikmemişti. Çağrıyı imzalayanları "aynı kafa yapısının ürünü" olmakla eleştirenler de olmuştu.

"SİZ YAPMAZDINIZ BÖYLE ŞEYLER?"

Gelen tepkiler üzerine Fatih Altaylı Habertürk’teki Teke Tek’e bu isimlerden İlber Ortaylı’yı davet etti. Canlı yayında Ortaylı’ya bu tür organizasyonlara katılmadığını ve daha çok bireysel açıklamalar yaptığını hatırlatan Altaylı, "Siz girmezdiniz bu işlere, neden şimdi bunu imzaladınız" diye sordu.

"BİRLİKTE KAHVE BİLE İÇMEYİZ"

İlber Ortaylı ise cevabında, imza atarken okuduğu 3 maddenin kendisini tatmin ettiğini ve başka kimlerin imzalamış olduğunu bilmediğini söyledi. Ortaylı, Alev Alatlı ve Halil İnalcık gibi isimleri gördükten sonra imzaladığını ifade ederken, "Başka kim imza atmış, kim niye atmış hiçbirisi beni ilgilendirmez. Normal şartlarda birlikte oturup kahve içme imkanımız bile yok. Bu çağrıya imza atmam, her konuda o insanlar gibi düşündüğüm anlamına gelmez" dedi.

"FRANSALI DEĞİL FRANSIZIM" DERLER

Öte yandan İlber Ortaylı, Türklük kavramı ve Türkiyelilik üzerine de bir analiz yaptı. Dünyanın hemen her ülkesinde, ülkenin adının coğrafya ile değil milletle anıldığının altını çizen Ortaylı, "Hiçbir entellektüel ’ben Fransılıyım’ diye bir şey söylemez. Bizden daha çok etnik unsur vardır orada fakat Fransız ülkesi olarak kabul edilir" dedi.