Gündem
04 Haz 2023 10:54 Son Güncelleme: 04 Haz 2023 10:55

İlber Ortaylı’dan ‘Suriyeli göçmen’ tepkisi! ‘Varlıkları tarihi kazadır…’

Hürriyet’te kaleme aldığı yazısında, “Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey bize daha az gösterildi. Neredeyse iki misli düzeyde seçime katıldıklarından söz ediliyor” diyen İlber Ortaylı, “Türkiye gibi bir ülkenin nüfusunun neredeyse 1/20’i kadar bir ilaveyi kabul etmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Tarihçi yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet’te kaleme aldığı yazısında, “Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey bize daha az gösterildi. Neredeyse iki misli düzeyde seçime katıldıklarından söz ediliyor. Türkiye gibi bir ülkenin nüfusunun neredeyse 1/20’i kadar bir ilaveyi kabul etmesi mümkün değildir” dedi.

“Gelecekte kaynaşma, iktisadi, kültürel senteze dönüşmek şöyle dursun; iç kavgalara, irridantist özlemlere, partileşmeye ve siyasi taleplere dönüşür” diyerek uyarıda bulunan Ortaylı, “Suriyelilerin varlığı bir tarihi kazadır. Bunların burada kalmasına müsaade edilmesi mümkün değildir çünkü bu sorun hiçbir zaman çözülemeyecek” dedi.

İlber Ortaylı, bugünkü yazısında Türkiye’deki siyasi duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Geleceğin Türkiye’si bugünkü strüktürünü değiştirmek zorundadır. Denenmiş liderleri deneme ve sürekli öne sürme dönemi bitmelidir. Bu anlaşılıyor. En çok önümüzdeki belediye seçimlerinden sonra bu yapının düzenlenmesine geçileceğine ümit ediliyor” diyen Ortaylı, bir diğer meselenin de Suriyeli göçmenler olduğuna dikkati çekti.

'TÜRKİYE’NİN 1/20’İ KADAR BİR İLAVEYİ KABUL ETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR'

Ortaylı yazısında şunları kaydetti:

Diğer mesele de maalesef Suriyeli göçmenlerin verecekleri rey bize daha az gösterildi. Neredeyse iki misli düzeyde seçime katıldıklarından söz ediliyor. Türkiye gibi bir ülkenin nüfusunun neredeyse 1/20’i kadar bir ilaveyi kabul etmesi mümkün değildir. Gelecekte kaynaşma, iktisadi, kültürel senteze dönüşmek şöyle dursun; iç kavgalara, irridantist özlemlere, partileşmeye ve siyasi taleplere dönüşür. Otokton ve otantik; yani yerleşik ve özgün olmayan bir toplumun 21. yüzyılda herhangi bir memlekette söz sahibi olması hiçbir yerde mümkün değildir."