Gündem
07 Nis 2015 10:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:27

İlber Ortaylı'dan sert çıkış: Yeni Şafak'ın manşeti deli saçması!

İlber Ortaylı ‘deli saçması’ dediği haberi ciddiye almamak gerektiğini belirtti

İlber Ortaylı Yeni Şafak'ın manşetini Aydınlık gazetesine değerlendirdi: Ortaylı haberi ciddiye almamak gerektiğini belirtti.

İşte o değerlendirme: 

Yeni Şafak gazetesi dün yayımladığı “Atatürk’ü böyle zehirlediler” başlıklı haberde akıl almaz iddialarda bulunarak Atatürk’ün ölümünden İsmet İnönü’yü sorumlu tuttu. Yeni Şafak, “Cumhuriyet’in kurucu liderine yönelik suikasti kanıtlayan belgeler ilk kez yayınlanıyor” ifadesiyle manşetten yayımladığı haberde “belge” olarak iki mektup yayımlandı. İsmet İnönü, Kasım Gülek, Şükrü Kaya ve Hıfzı Oğuz Bekata arasında geçtiği iddia edilen mektuplarda yer alan ifadeler Atatürk’ün ölümü hakkında “kanıt” olarak sunuldu. Oysa içerik olarak iddia edilen “suikaste” kanıt olmaktan çok uzak olan mektupların sahte olduğu hemen ortaya çıktı. 

Ergenekon ve Balyoz tertipleri sırasında benzerine sıkça rastladığımız bir olay gerçekleşti ve yalan haber imalatçıları bir yalanlarını daha ellerine yüzlerine bulaştırdı. Yeni Şafak’ın “tarihi belgeler” diye sunduğu mektupların yazım dili ve yazı fontu, sahteciliği ele verdi. 1962 yılına ait mektupta, yazım karakteri olarak 2009’da piyasaya sürülen Windows 7 Tahoma italic font kullanılması sosyal medya kullanıcılarının dikkatinden kaçmadı. 

Şükrü Kaya’nın 30 Haziran 1938’de İnönü’ye yazdığı iddia edilen mektuptaki yazım dili ise, 1930’ların dilinden daha çok günümüzde kullanılan Türkçeye benziyor. 

Mustafa Kemal’in “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözü Şükrü Kaya’nın yazdırdığı belirtilen söz konusu belgelerde iki ayrı yerde “doktor” olarak kullanılıyor. Şükrü Kaya imzalı aynı belgenin başında “TBMM Özel” ibaresi dikkat çekiyor. Oysa o tarihlerde özel yerine “Hususi” kelimesi kullanılıyordu. 

ORTAYLI: DELİ SAÇMASI

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Yeni Şafak’ın haberini “deli saçması” olarak yorumladı. “Bu haberi ciddiye almaya değmez” diyen Ortaylı, tarih bilinci olmayanları ciddiye alıp yanıt vermek istemediğini belirtti.