Röportaj
06 Nis 2015 10:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:27

İlber Ortaylı spikerler için ağır konuştu: Bilmem nerenizi açacağınıza!

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, spikerleri Türkçeyi bozmakla suçladı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, CNNTürk'te yayınlanan 'Hafta Sonu Keyfi' adlı programda Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Medyada Türkçenin yanlış kullanıldığını savunan Ortaylı bunun sorumlusu olarak da spikerleri gösterdi.

"BİLMEM NERENİZİ NE KADAR AÇTIĞINIZ DEĞİL..."

Spikerler için sert eleştirilerde bulunan Ortaylı "gençler düzgün Türkçe konuşamıyor. Spikerler bozdu. RTÜK el atmalı. Bilmem nerenizi ne kadar açtınız değil nasıl konuştuğunuz önemli. Siyasetçilerin de Türkçesi çok kötü. Türkçe böyle konuşulmaz ve anlaşılmaz." dedi.

"SİYASET YAPIYORUM"

Ortaylı "Siyasal bir partide yer almak ister misiniz?" sorusuna ise "siyaset zaten yapıyorum. Türkler olmadan dünya tarihi yazılamaz" diyerek yanıt verdi.

"NE BAŞKANLIĞI KARDEŞİM BURASI URUGUAY MI?"

Ortaylı, başkanlık sistemi tartışmaları ile ilgili sert bir yorumda bulundu. Ünlü tarihçi  “Ne başkanlığı kardeşim ya? Burası Uruguay mı? Bizde başkanlık sistemi olmaz. Canı başkan olmak istiyor olsun ama Türkiye o sistemi kaldırmaz. Çöker o sistem, daha çok çatışmayı artırır sadece” dedi.

Seçim sonuçlarının çok büyük bir sürpriz yaratmayacağını savunan Ortaylı, seçimler nezdinde başkanlık sisteminin de halk tarafından onaylanacağını kaydetti.

"BU SEÇİMDE DE AMAN CANIM OLUR"

“Bu millet darbe anayasasına yüzde 92 verdi, başkanlık sistemi için de aynısını yapar” diyen Ortaylı, ‘aman canım’ düşüncesinin seçimlerde galip geleceğini söyleyip, “Bu seçimde de aman canım olur. Bu ülke küçük dünyaların büyük umutların ülkesi” dedi

Ortaylı şöyle devam etti: “Halkın ödeyeceği borçları, kredileri, küçük dünyaları ama büyük hayalleri var. ‘Aman canım verin gitsin’, ‘aman canım’ diye ev kadınları, kahvedeki adamlar söyler. Daha da önemli adamlara yakışmaz böyle şeyler ama maalesef bu ‘aman canımlar’ Türk siyasi hayatı için bir önem taşıyor” dedi.

HİTLER ALMANYASI ÖRNEĞİ

Bu noktada hayli ilginç biçimde sözü Hitler Almanyası’na getiren Ortaylı, günümüz Türkiye’si ile benzerlikler kurarak sözlerine şöyle devam etti:

“1933’teki Almanya’daki insanlar ne yaptı sanıyorsunuz. Hitler tarihin en korkunç totalitarizmiyle iktidara geliyor ve hep destek görüyor. Ne zamana kadar? Karşısındakiler birleşene kadar. İşte bu aman canım düşüncesidir. İşsizlerden çok işini kaybetmek istemeyen küçük burjuvalar bu kararı verir.”