Dünya
05 Eki 2023 09:11 Son Güncelleme: 05 Eki 2023 09:15

İkinci Mahsa Amini vakası mı? İran'da ahlak polisi bir genç kızı döverek komaya sokmakla suçlanıyor

İran'da ahlak polisi, bir genç kızı başörtüsü takmadığı gerekçesiyle döverek komaya sokmakla suçlanıyor. Genç kızın komada olduğu belirtilen bir fotoğraf da medyada yer aldı. 22 yaşındaki bir kadın olan Mahsa Amini, Eylül 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından "uygunsuz" şekilde türban takmakla suçlanıp gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmişti.

16 yaşındaki Armita Geravand, Pazar günü Tahran’daki Şuheda istasyonundan bindiği metro treninde yere yığıldı.

BBC'deki habere göre yetkililer, Geravand’ın bayıldığını söyledi. Genç kızın bilincini kaybetmiş halde trenden çıkartılırken gösteren, platformdan çekilen güvenlik kamerası görüntüleri yayımlandı.

İnsan hakları grubu Hengaw, Geravand’ın ahlak polisleri tarafından "ciddi bir fiziksel saldırıya" maruz kaldığını iddia etti.

Hengaw, Geravand’ın Tahran'daki Fecr Hastanesi'nde sıkı güvenlik altında tedavi edildiğini ve aile üyelerinin telefonlarına el konulduğunu öne sürdü.

Olayı haberleştirmek için Pazartesi günü hastaneye giden Sharq gazetesinden bir kadın gazeteci de kısa süreliğine gözaltına alındı.
İran’daki Kürt azınlığa odaklanan Hengaw, Salı günü öğleden sonra yaptığı açıklamada Geravand’ın Tahran’da yaşadığını ancak aslen batıdaki Kürt bölgesi Kermanşahlı olduğunu söyledi.

“Geravand, başörtüsü takma yasağına uymadığı için Şuheda istasyonunda yetkililer tarafından fiziksel bir saldırıya uğradı. Sonuç olarak ağır şekilde yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.”

Amsterdam merkezli Zamaneh Radyosu, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, genç kızın trene başörtüsüz binmesinin ardından “yetkililer tarafından itildiğini” ve "kafasını demir direğe çarptığını" aktardı.

Hengaw, Salı gecesi sosyal medya hesabında Geravand’ın hastanede baygın halde çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı.
BBC’nin gerçek olup olmadığını henüz doğrulayamadığı fotoğrafta, kısa saçlı, başı bandajlı, bir yatakta sırt üstü yatan ve solunum cihazına benzeyen bir alete bağlı bir kız görülüyor.

Mahsa Amini vakası

22 yaşındaki bir kadın olan Mahsa Amini, Eylül 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından "uygunsuz" şekilde türban takmakla suçlanıp gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmişti.

 Tanıklar, Amini'nin polis memurları tarafından dövüldüğünü söyledi. Ancak yetkililer Amini'nin ölümünü mevcut tıbbi sorunlara bağladı.

Amini'nin ölümü sonrasında başlayan isyan dalgasında yüzlerce kişi polis şiddeti nedeniyle öldü, binlerce kişi de gözaltına alındı.