Gündem
24 Tem 2013 13:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:18

İKİNCİ GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK KONGRESİ TOPLANIYOR

Kongreye GÖP'ü oluşturan 93 meslek örgütünün yanı sıra uluslararası gazetecilik örgütlerinin temsilcileri de katılıyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) desteğiyle düzenlenen kongreye, GÖP'ü oluşturan 93 meslek örgütünün yanı sıra uluslararası gazetecilik örgütlerinin temsilcileri de katılıyor. 

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) tarafından, sansürün ilk kez kaldırılışının (1908)  105'inci yıldönümü olan 24 Temmuz 2013 tarihinde "İkinci Gazetecilere Özgürlük Kongresi" toplanıyor.  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) desteğiyle düzenlenen kongreye, GÖP'ü oluşturan 93 meslek örgütünün yanı sıra uluslararası gazetecilik örgütlerinin temsilcileri de katılacak. Kongre, Taksim’deki The Marmara Oteli’nde 10.00-17.00 saatleri arasında yapılıyor.  

Kongre, GÖP Dönem Başkanı ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna’nın konuşmalarıyla başlıyor. 

"Birinci Gazetecilere Özgürlük Kongresi", 2011 yılında 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde toplanmıştı. 

ULUSLARARASI MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TEMSİLCİLERİ KATILIYOR  

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Başkanı Jim Boumelha, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Nadezda Azhgikhina, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven Ellis, Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) Genel Sekreteri Oliver Vujovic, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Avrupa Büro Temsilcisi Johann Bihr, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Başkan Yardımcısı Rob Mahoney, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nden (IPA) Jose Borghino ve Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin kongrenin açılışında konuşacaklar. 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT - OSCE) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mujatovic de görüntülü bir mesajla kongreye katkı sunacak. 

TUTUKLU GAZETECİLERİN YAKINLARI, YARGILANAN VE İŞTEN ATILAN GAZETECİLER DE KONUŞACAK

Kongreye, ilk kongrede olduğu gibi, yargılanan gazetecilerin yanı sıra hapisteki gazetecilerin aileleri ve avukatları ile tahliye edilen gazeteciler de katılıyor. 

Ayrıca basın özgürlüğünü yakından ilgilendirdiği için, mesleki faaliyetlerinden dolayı "işten atılan" gazeteciler ve "sosyal medya" uzmanları da kongrenin katılımcıları arasında yer alıyor. 

Tüm katılımcıların Kongre'de konuşma hakkı bulunacak. Kongre, ortak sonuç bildirisinin kabulüyle kapanacak ve alınacak kararlar GÖP Dönem Başkanlığı tarafından ilgililere ulaştırılarak takibi yapılacak.