Ekonomi
15 Kas 2023 18:10 Son Güncelleme: 15 Kas 2023 18:21

İkinci el arabada yeni dönem! Galericiler bu kez bunu yaptı

İkinci el araba fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen ilanlar aracını satamayanlarla doldu taştı. Vatandaş yapılan kampanyalar nedeniyle sıfır otomobillere yönelirken, galericiler ellerinde kalan araçlar için çözüm yolu aramaya başladı. Buna göre araçları satamayan galericiler filo veya rent a car şirketleriyle anlaşarak kiralık olarak kullanmaya başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler ve bayilerde yaşanan araç bolluğu, ikinci el fırsatçılarına ‘dur’ dedi. Bir dönem yatırım aracına dönüşen ve fahiş fiyatlarla alıcı bulan ikinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluk günden güne arttı.

KİRALAMA DÖNEMİ BAŞLADI

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, stokta bekletilen araçlar bir bir piyasaya sürüldü. Son 2 aydır ikinci el otomobil ilanlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 artış yaşandı. Bekleyen alım talebi, sıfır araçlara kaydı. Hâl böyle olunca ilk etapta yatırım amacıyla alım yapan tüketiciler ve ardından galericiler fiyat kırmaya başladı. Bu kez de finansman problemi patladı. Bankalar kredi musluklarını kapattı. İkinci el otomobil alacaklar kredi bulamayınca satışlardaki hız bir anda kesildi. Bazı otomobil ticareti yapanlar ise ellerindeki araçları kiraya vermeye başladı. Filo veya rent a car şirketleriyle anlaşan ya da bireysel kiralama yapanlar, araçları kiralığa çevirdi.

“BANKALAR MUSLUĞU KAPATTI”

İstanbul Bağcılar’da galericilik yapan Serkan Biçer, “İkinci el otomobil satışlarında durgunluk var. Piyasadaki fırsatçılar çekilmeye başladı. Şimdi satışlar düşünce fiyatlardaki yükseliş de durdu. Ellerindeki araçları çıkarmaya başladılar. Bu da piyasadaki köpük fiyatları eritmeye başladı” dedi.

Araç satamayanların kiralama yöntemine başvurduğunu söyleyen Biçer “Zaten tüketici kredi bulamadığı için ikinci el alamıyor. Çok acil ihtiyacı olanlar kiralıyor. Esnaf da bunu ticarete çeviriyor. Kiralamaya talep var. 4 ay önce aldığı aracı bugün cüzi miktarla satacağına kiralığa çıkarıyor. Bireysel kiralamalar da arttı” diye konuştu.

ETİKETLER
#ikinci el #araba #fiyat