Gündem
07 Kas 2013 09:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:44

İKİ GAZETECİNİN ÖLDÜRÜLMESİNİ HANGİ ÖRGÜT ÜSTLENDİ?

Fransız Devlet Radyosu (RFI) için çalışan gazetecilerin öldürülmesini silahlı terör örgütü üstlendi.

Claude Verlon ve Ghislaine Dupont adlı gazetecilerin Mali'de öldürülmesinden Mağrib El-Kaidesi örgütünün sorumlu olduğu ortaya çıktı.

Örgüte ait "Sahra Medya" adlı internet sitesinden yapılan açıklamada, 2 Kasım'da Mali'nin kuzeyindeki Kidal kentinde RFI çalışanı iki gazetecinin Mağrib El-Kaidesi militanları tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Gazetecilerin, Fransa'nın Mali'de her gün işlediği suçlara ve Afrika güçleri ile BM'nin, Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi'ne yönelik düzenlediği operasyonlara tepki olarak öldürüldüğü belirtilen açıklamada, "Yeni haçlı seferine karşılık bu olay, Fransa Cumhurbaşkanı'nın ödeyeceği bedelin sadece küçük bir kısmı" ifadesine yer verildi.

RFI için çalışan gazeteciler Claude Verlon ve Ghislaine Dupont, silahlı bir grup tarafından Kidal şehrinde kaçırıldıktan sonra ölü bulunmuştu.

Mali'nin kuzeyinde halen yaklaşık 3 bin Fransız askeri bulunuyor.

İslami Mağrip El Kaide Örgütü hakkında:

'İslami Mağrip El Kaidesi Emiri' Abdülmalik Drukdel liderliğindeki İslami Mağrip El Kaide Örgütü (AQIM), İyad Ah Gali liderliğindeki Ensar Ed-Din, Batı Afrika'da Birlik ve Cihad Hareketi (MUJWA).

1990'larda öne çıkan Silahlı İslami Grup veya Groupe islamique armé (GIA) büyük ölçüde devre dışıdır. Üyeleri, AQIM'e katılmıştır.Azawad'ın Kurtuluşu için Ulusal Hareket  (MNLA) bir Tuareg laik milliyetçi bağımsızlık hareketidir.