İki ayrı kanal iki ayrı Türkiye... Hangi TV kanalı haber saklıyor?

Bunu araştırmak için Pazar günü (10 Ekim 2021) ana haber saatinde iki televizyon kanalı arasında gezinmeye başladım. Acaba söylendiği gibi pahalılık haberleri gerçekten de ekranlara yansıyor muydu?

Medyanın halkın gerçek gündeminden koptuğu’ yönündeki iddialar uzun süredir yoğun bir şekilde dillendiriliyor. Bu iddianın asıl sahipleri, kendilerini daha çok “muhalif” etiketi altında sınıflandıranlar… Muhalif kesimin iddiasına göre; iktidara yakın bazı medya kuruluşları, gazeteciler arasındaki tabiriyle, “haber saklama” yoluna gidiyor… Başka bir değişle, halkın son dönemde iyiden iyiye hissettiği geçim sıkıntısı, pahalılık, işsizlik gibi konulara değinilmiyor! Vatandaşlar bunların yerine başka haberlerle oyalanıyor…

Doğrusu, muhalif yayın organlarında bu konular sık sık dilendiriliyor. İktidar temsilcilerinin söylemlerine baktığımızda bu iddiaları abartılı ve kasıtlı bularak kabul etmedikleri görülüyor. Ne var ki, ekranlarda iktidar ve muhalefeti temsil eden hukukçu, akademisyen ve gazeteciler üzerinden yürüyen bir geçim sıkıntısı tartışmasının ise son dönemde daha görünür olduğuna şahit oluyoruz.

Haber saklama konusu böylelikle bu tartışmaların odağında gündemdeki sıcaklığını koruyor.

Aslına bakarsanız iddia edildiği gibi halka nelerin yansıtılıp yansıtılmadığı ve nelerin saklanıp saklanmadığı konusunu ben de merak ediyordum. Hele ki market ürünleri ile sebze meyvedeki fahiş fiyatların yoğun olarak gündeme geldiği bir dönemde…

Bunu araştırmak için Pazar günü (10 Ekim 2021) ana haber saatinde iki televizyon kanalı arasında gezinmeye başladım. Acaba söylendiği gibi pahalılık haberleri gerçekten de ekranlara yansıyor muydu?

Kanallardan ilki iktidara yakınlığıyla bilinen ATV, diğeri de muhalif çizgisi ile bilinen Fox’tu…

Bildiğiniz üzere ATV ve Fox, yüksek izleyici kitlesine sahip popüler ana akım TV kanalları. Her ikisinin de dizileri, yarışmaları, gündüz ve kadın kuşakları var ve yüksek reyting alıyor. Ana haber bültenleri de öyle…

İki kanalın bültenlerini kendi yayın saatlerinde izledim, yetmedi kayıtlarını ayrı ayrı inceledim. Haberleri tek tek listelediğimde karşımda iki ayrı Türkiye gördüm.

İşte her iki kanalın haber içerikleri…

O gün ATV’de 19, Fox’ta 13 paket haber yayınlanmış. Ama yayınlanan bu haberlerden sadece ilk ikisi aynı. Aslında aynı demek yerine, aynı kişileri anlatıyor dersek daha doğru… Birisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, diğeri de MHP lideri Devlet Bahçeli’nin katıldığı etkinlikler.

Her iki kanal da üçüncü haberden sonra adeta paralel evrenlerde yaşıyormuşçasına iki farklı ülkeyi anlatmaya başlıyor…

ATV; İtalya’daki aşı karşıtlarının gösterisini verirken, Fox; CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun atık kağıt toplayıcılarına verdiği desteği,

ATV; Ankara’da 9 yıl önce anneleri tarafından öldürülen iki kardeşi yayınlarken, Fox; elektrik ve doğalgaz zamları üzerinden iktidar ve muhalefet liderlerinin tartışmasını,

ATV; Zonguldak’ta oğlunu bıçakla rehin alan babayı izleyicisine aktarırken, Fox; marketlerdeki pahalılığa halkın tepkisini,

ATV; Hatay’da sevgilisi tarafından satırla kovalanan genç kızı yayınlarken, Fox; özel okul öğretmenlerinin düşük maaş isyanını ekrana getiriyordu.

ATV ve Fox’un ana haber bültenleri yaklaşık 1 saat boyunca benzer haberlerle sürüp gidiyordu…

Yayınlanan haberlerin içeriklerini tek tek incelediğimde sonuç ilginçti…

ATV ana haber bülteninde 2 siyaset haberine yer verilirken Fox’ta ise bu sayı 4’tü. ATV’de işsizlik, pahalılık, geçim sıkıntısı, hukuksuzluk konulu herhangi bir haber yer almazken Fox’ta bu başlıklar altında 9 haber yayınlanmıştı. ATV’de yangın, kaza, darp gibi içeriklere sahip 10 asayiş haberi ekrana gelirken, Fox’ta asayiş haberlerine hiç yer verilmemişti.

Peki, bültenlerin içeriklerini analiz edince hangi sonucu elde ettim?

ATV’yi izlediğimde; dünyanın çok kötü bir yer olduğunu, insanların acımasızca birbirlerini öldürdüğünü, dikkatsizliğin kazalara neden olduğunu, sokakların güvensiz hale geldiğini, çevremizin kötü insanlarla dolu olduğunu öğrendim.

Fox’u izlediğimde ise; iktidarda bulunanların ülkeyi çok kötü yönettiğini, işsizlik ve pahalılığın kol gezdiğini, ekonomik durumun çok kötü olduğunu, ülkenin neredeyse batmakta olduğunu, hukuksuzlukların son derece fazla olduğunu anladım.

Sonrası mı?

Her iki bülteni izledikten sonra fena halde canım sıkıldı… Hatta yaşadığım buhran dolu saatler beni depresyona soktu.

Bu depresyondan çıkamadığım için de, hangi kanalın haber sakladığı konusundaki kararı size bıraktım.