Gündem
17 Mayıs 2015 12:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

İhsanoğlu ilk kez açıkladı: "CHP'den de adaylık teklifi aldım"

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak aday gösterdiği şimdinin MHP vekil adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP'den de teklif aldığını söyledi.

MHP'den vekil adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP'den de adaylık teklifi aldığını ilk kez açıkladı. MHP'nin oy oranıyla ilgili de "Yüzde 18 gösteren anketler var" dedi.

CHP ve MHP'nin uzlaşısıyla Cumhurbaşkanlığına aday olan ve şimdi MHP'den milletvekilli seçilmesi beklenen Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP'den de adaylık teklifi aldığını ilk defa Cumhuriyet gazetesine açıkladı. MHP'nin oy oranıyla ilgili de "Yüzde 18 gösteren yoklamalar var ve bu yükselişte olduğunu gösteriyor." dedi.

İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığının ardından baskı gördüğünü de söyledi.

İhsanoğlu, yüzde 10 barajıyla karşı karşıya olan HDP için de gönlünden geçeni açıkladı: "Meşru yolu deniyorlar; bence ön kapıdan girmek arka kapıdan girmekten daha iyidir."
İhsanoğlu'nun Cumhuriyet gazetesinde yer alan röportajından bazı başlıklar:

- CHP'den aday olmak istediğiniz ama teklif gelmediği yönünde dedikodular var Ankara'da?

"Hayır, hayır. Ağustos seçimlerinden sonra Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yakın temasım oldu; ziyaretime geldiler, siyasete devam etmeye karar vermem halinde partilerinin açık olduğunu söylediler. MHP'ye gidişimin nedeni, biz bu çizgide bir aileyiz. Ama ben CHP'deki arkadaşların çalışmalarını çok takdirle karşılıyorum."

7 HAZİRAN 2015 SEÇİMLERİ ÖNCESİ TÜM GELİŞMELER

- Yani iki partiden de teklif aldınız?

"Evet"

- 7 Haziran akşamı nasıl bir tablo çıkacak?

Bugün Türkiye'de 2002'deki koalisyon çatırdamıştır. Demokrat Parti, Adalet Partisi, ANAP gibi büyük koalisyonla geldiler. AKP koalisyonuna katılan değişik unsurlar, AKP'yi terk ediyor. Bugün muhafazakâr ve milliyetçi grup terk ediyor. Çünkü 2002'den 2015'e kadar olan sürede parti farklı söylemler geliştirdi. Büyük konsensus içerisinde değil, çekirdek liderliğin hedefleri doğrultusunda gidiliyor. Burada iki büyük kayış var, Türk oylarında MHP'ye, Kürt oylarında da HDP'ye. Ayrıca AKP, iktidar yorgunu bir parti, her yerde olduğu gibi atalet içerisinde. Bir de, iktidarın lider kadrolarında başkalarının iktidara talip olması suç gibi görülüyor. Koalisyonu suç gibi sunulması bana 2. Meşrutiyette, İttihatçı birinin, 'Siz iktidarı ele geçirmek istiyorsunuz' diye suçlamalarına verdiği Hürriyet ve İtilaf Partisinin bir mensubunun verdiği yanıtı anımsatıyor. Diyor ki, 'İktidarı ele geçirmek suçsa siz suçüstü yakalanmış bulunuyorsunuz.' Bu uzun yıllar iktidarın verdiği bir psikoloji.

"BÜYÜK DALGA GELİYOR"

- MHP kaç oy alır?

"Yüzde 18 gösteren yoklamalar var ve bu yükselişte olduğunu gösteriyor. Ama anketler İngiltere'de görüldü ki yanıltıcı. Genel olarak bir dip dalga geliyor; 1950, 1961'de, 1983'te, 2002'deki gibi büyük bir dalganın geldiğini görüyorum ve bu dalganın Türk siyasetinin manzarısını değiştireceği kanaatindeyim."

- O zaman koalisyon konuşulabilir mi?

"Gayet tabii." - MHP - AKP ile koalisyon kurar mı? "Çok güzel bir atasözü var. 'Her vaktin ezanı var'. Bugün seçimlere giderken bundan söz etmek, kamuoyu önünde spekülasyon yapmak doğru bir şey değil. Bütün partilerin hedefi tek başına iktidar olmaktır."

- Sizce AKP'liler 17-25 Aralık dosyasıyla bir gün yargılanacak mı?

"Ben eminim ki adalet her zaman yerini bulmuştur."

- Allahın adaleti mi, hukuk devleti çerçevesinde mi?

"Eğer adalet siyasi etki alanının içerisindeyse o zaman insanlar adalete güvenmezler. Ben inanıyorum ki bu adalet her zaman yerini bulacaktır. Biz yaşadık bunu. Bizim neslimiz gördü; şimdi 27 Mayıs'ı yapan hâkimler savcılar nerede?12 Eylül'den sonra idam kararlarını verenler nerede? 28 Şubat'ta insanları görevlerinden edenler nerede? Toplumun vicdanında mahkûm oldular."

- HDP'nin barajı aşmasını mı istersiniz, aşamamasını mı?

"HDP zaten Meclisin içerisinde ve Meclisin içerisine arka kapıdan giriyor. Yani bağımsız adaylar seçiliyor, bağımsız giriyorlar ve sonra parti grubu kuruyorlardı. Şimdi, yine şahsi görüşüm, parti amblemi altında girmeyi deniyorlar. Meşru yolu deniyorlar; bence ön kapıdan girmek arka kapıdan girmekten daha iyidir."

NEDEN SİYASET

- Nereden çıktı siyasete girme fikri?


"Yoğun talep, ısrarlı teklif ve görev karşısında hayır diyememek."

- Seçim sonrası size baskı oldu mu?

"Bazı şeyler oldu ama şimdi açmak istemiyorum. Siyaset Türkiye'de sırf meydanlarda yapılmıyor. Bir de arka planları var. Ben bu arka plandaki meseleleri kamuoyunun gündemine getirmek istemiyorum çünkü çok hassas bir seçim döneminden geçiyoruz. Elbette bir gün bütün bunlar, gerek 10 Ağustos, gerek sonrasındakiler elbet ortaya çıkacaktır. Hiçbir şey gizli kalmıyor. Onun da zamanı geleceğine eminim."

- Şahsınıza mı aile bireylerine mi?

"Şahsıma ait benim kurduğum müesseseler ile ilgili."

-Sizi vakıftaki koltuğunuzdan etmişler?

"Lütfen daha fazla sormayın. Bunun uluslararası yansımaları olacaktır. Bu karmaşa içinde bunu ortaya koymanın gereği yok."

- Neden siyaset?

"İki partinin uzlaşısı tarihi bir anlam taşıyor. Türkiye'de demokrasi talebinin her şeyin üstünde olduğunu ve uzlaşma zemininin var olduğunu gösteriyor yapılan kutuplaşma, zıtlaşma taleplerine rağmen. Evet yarışı kaybettik ama bu yarışın nasılne zaman yapıldığını, süresini, imkânları, karşısında bizim sağladığımız 8.5 milyon lirayla yürüttüğümüz ufak bir kampanya ile yüzde 38,5 oy aldık. Sandıklara başka tesirlerin yapıldığını herkes biliyor."

- Adınızın geç açıklanması nasıl etkiledi bu süreci?

"Yıpratmada ölçü tanımadılar. Ha bir ay önce, ha bir ay sonra çünkü yapılan iftiralar o kadar temelsizdi ki; babam-annem ailem, evlatlarımla, tahsilim ile ilgili; casus olmamdan tutun Coca Cola'ya kadar. Hayatını İslamiyetin hizmetine veren bir insan bazı yerlerde gidip benim islam düşmanı, Kuran düşmanı olduğumu söyleyerek, kamuoyunu sahte resimlerle yanılttı."