Gündem
22 Nis 2015 14:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:29

İGC 13 basın kuruluşuna akreditasyon engelini kınadı!

İGC Başkanı Misket Dikmen, gazetecilere uygulanan akreditasyon engeliyle ilgili bir açıklama yaptı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, bu yıl 51'incisi düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda 13 medya kuruluşuna akreditasyon yapılmaması nedeniyle açıklama yaptı. Sporun da siyasete alet edildiğini, halkın bilgi edinme hakkına yine ağır bir darbe vurulduğunu ifade eden Dikmen, "Siyasi erk akreditasyon ayıbından vazgeçmediği sürece 'Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü vardır' lafları tamamen havada kalmaktadır. Gazetecilere bu şekilde gözdağı vermeye çalışan anlayışı kınıyoruz" dedi.

Türkiye'nin basın ve ifade özgürlüğü karnesinin eksilerle dolu olduğuna dikkat çeken Misket Dikmen, açıklamasında şöyle dedi:

"Cumartesi günü Üsküdar sahilindeki lansman etabına alınmayan bazı gazete, ajans ve dergiler, 26 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek turu da izleyemeyecek. Ön akreditasyonları TSYD Genel Merkezi tarafından yapılan ancak Ak Saray Basın Müşavirliği'nden veto yiyen kurumlar arasında turun eski sponsorlarından Cumhuriyet'in yanı sıra Zaman, Cihan, Bugün, BirGün, Taraf, Sözcü, Aksiyon, Samanyolu, Yeni Çağ, Aydınlık, Meydan, Evrensel yer alıyor.

Önemli bir spor etkinliğine Türkiye'nin önde gelen medya kuruluşlarının 'akreditasyon' gibi çağdışı bir uygulamayla alınmaması başta o kurumlar olmak üzere onların binlerce okuyucusu ve izleyicisine yönelik büyük bir haksızlık ve hukuksuzluktur. Hiçbir kanuni dayanağı olmadığı halde elindeki yetkileri kullanarak gazetecilere 'akreditasyon' ile gözdağı vermeye çalışan bu anlayışı kınıyoruz. Başta İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin saygın üyeleri olmak üzere gazeteci meslek örgütleri olarak akreditasyon gibi basın ve ifade özgürlüğü ile taban tabana zıt bu uygulamadan vazgeçilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz."