Televizyon
23 Ara 2013 12:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

İçi boşaltılan tv kanalları ve müteahhit tv baronları

Müteahhit yapımcılar ve tv yöneticileri arasındaki rüşvet çarkı nasıl işliyor? Keskin Kalem televizyonculuğun kanayan yarasına parmak basmaya devam ediyor...

Geçen yazımda, reyting ölçüm sistemlerinin televizyon yapımlarındaki kalite erozyonuna etkisini yazmıştım. Peki TV programlarının kalitesizleşmenin tek nedeni reyting ölçüm sistemleri mi? Tabi ki değil!

İşte şimdi diğer nedenler üzerinde duralım. Bu kalite erozyonunun diğer nedenlerinin başında içi boşaltılmış TV kanalları geliyor.

Özel TV kanalları aşağı yukarı  20 yıldır var. İlk 10 yıl  TV kanallarının biraz acemi ancak çok daha dürüst geçen bir zaman dilimiydi. TV patronları, kanallarına en azından ticari bir kuruluş olarak bakıyorlardı. O nedenle acemilik yılları olmasına rağmen, kaliteli personelle çalışıyorlardı. Üstelik habercilik ve programcılık  daha özgürce yapılıyordu.

TELEVİZYONCULUK NEDEN
VE NASIL TAŞERONLAŞTI?


Daha sonra o özgürlük bitti. Üstelik yayın hayatına binlerce kanal girdi. Ve patronlar, kanallarını sadece "güç" olarak görmeye başladı. Artık kaliteli eleman çalıştırmaya gerek yoktu. Gerçek haberciler ve programcılar atıldı. Yerine ucuz elemanlar alındı. Ve Taşeronlaşma başladı... Öyle ya artık kaliteli personelin ücretiyle, sigortası ve sosyal halklarıyla uğraşmaya ne gerek vardı? İhaleyi ver bir taşerona hiç bir şeye karışma. Baktın reytingi iyi devam et. Reytingi düşerse kaldır at! Hem başın ağrımasın hem de Komisyonunu al!

MÜTEAHHİT YAPIMCILAR İLE
TV YÖNETİCİLERİ ARASINDAKİ
RÜŞVET ÇARKI...


Evet böylece bir yandan kalite erozyonu başladı bir yandan da rüşvet alış verişi. Bu rüşvetin yani komisyonun içi boş TV kanalları ile taşeron yapımcılar arasındaki ilişkide çok önemli bir yeri vardır. Şöyle ki ucuz TV yöneticileri az ücret aldıkları için müteahhit yapımcılardan komisyon alırlar. Müteahhit TV yapımcılarının da zaten kalitesiz yapımlarını -lütfen tabirimi mazur görün- kakalamak için TV kanallarının yöneticilerine komisyon vermekten başka çareleri yoktur...

Yarın:
Rüşvet Çarkı Nasıl İşliyor?
TV Yöneticilerine "Komisyon" Veren Müteahhit Yapımcılar Ucuz Elemanları Nasıl Köle Gibi Kullanıyorlar?