CineRadar
11 Mar 2016 00:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:23

İç savaşın "doğurdukları"

Haftanın öne çıkan filmi, Silsile ile “iyi sinema” yapacağının güçlü işaretlerini veren Ozan Açıktan’ın, Meryem Uzerli, Belçim Bilgin, Ozan Güven ve Okan Yalabık gibi iyi oyuncularla çektiği, gişe sineması açısından çok doğru bir reçeteye sahip olan Annemin Yarası…

Görüntü ve sanat yönetmenliği, ışık, ses ve kurgu anlamında da oldukça yetkin olan ve trajedilerle dolu bir iç savaşın yıllar sonra gelen muhasebesini öyküleştiren Annemin Yarası, seyircinin ilgisini çekecek. Meryem Uzerli beyazperdeye çok yakışmış ve onun için doğru bir projede yer almış.

Sevdiğim bir başka film olan Naciye ise başladığı andan itibaren öyküsünü oluşturmakta acele etmiyor, geçmiş ve şimdiki zaman arasında finale doğru iyice anlam kazanacak olan bir köprü kuruyor. Bunu yaparken de tedirgin edici, minimalist anlatımı benimsiyor. Gassal, Baskın ve Ceset gibi yerli gerilimlerde rastladığımız ve Türk korku sinemasını gişeden festivallere doğru Ancak iyi bir korku-gerilim filmi meraklısının tahmin edebileceği türden şok sahnelerle de seyirciyi irkiltmeyi başarıyor. Avrupa korku-gerilim sinemasından gelen örneklerde de rastladığımız, tercihen katarsis duygusundan yoksun bırakılmış bir film Naciye, hikayesi kurbanla değil katille özdeşleşmeyi tercih ediyor ki bu da izleyen de film bittikten sonra bile devam eden bir şoka yol açıyor.
 
Lütfi Ömer Çiçek, ilk uzun metrajında, Türk korku-gerilim sinemasına, furyanın (cin korkuları) dışında kalan stil sahibi bir örnek veriyor ve başarılı bir yerli slasher filmine imza atıyor.
 
Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Annemin Yarası

Ozan Açıktan’ın yönettiği ve Ozan Güven, Meryem Uzerli, Belçim Bilgin ile Okan Yalabık’ın oynadığı Annemin Yarası, 11 Mart 2016’da Mars Dağıtım dağıtımıyla BKM Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Salih on sekiz yaşına geldiğinde kayıp ailesini bulmak üzere yetimhaneyi terk eder ve babasını ararken bir çiftlikte işe başlar. Hiç beklemediği bir anda hayalindeki yuvayı bulmuştur. Heyecan ve tansiyon yükseldikçe yeni sırlar da su üstüne çıkar. Salih geçmişinden kurtulup bu yuvada mutlu olabilecek midir? Unutulmuş bir maziyle birbirine bağlanan iki aileyi yeniden karşı karşıya getiren filmin çekimleri Sırbistan’da tamamlanmıştı.

Naciye

Lütfü Emre Çiçek’in yönettiği ve Derya Alabora, Esin Harvey, Görkem Mertsöz ile Erdoğan Ünlü’nün oynadığı Naciye, 11 Mart 2016′da Chantier Films dağıtımıyla Sonbay Sanat ve Prodüksiyon Ltd. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Her kadının kendine ait bir odaya ihtiyacı olması gibi Naciye’nin de kendine ait bir yere ihtiyacı var. Adadaki ev onun “güvenli” sığınağı. O evi ve içindekileri kanının son damlasına kadar koruyacak. Bengi ise hamile… Kendisiyle, doğmamış çocuğuyla, ve kocasıyla ilişkileri karışık. Kocasının, ondan habersiz kiraladığı adadaki eve hafta sonu için kalmaya gidiyorlar ve iki kadın karşı karşıya geliyor.

Uyumsuz Serisinden: Yandaş

Robert Schwentke’nin yönettiği ve Shailene Woodley, Zoe Kravitz, Miles Teller ile Theo James’in oynadığı Uyumsuz Serisinden: Yandaş (The Divergent Series: Allegian), 11 Mart 2016’da The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Tris ve Dört, hayatlarında ilk defa, bildikleri tek şehir olan Şikago’yu bırakmak zorundadırlar. Dışarı çıktıklarında eski bildiklerinin hiçbirinin geçerliliği kalmaz. Tris ve Dört’ün, Şikago duvarlarının arkasında devam eden ve insanlığı tehdit eden savaşta kimden yana olacaklarına hızlı bir şekilde karar vermeleri gerekmektedir.

Kolpaçino: 3. Devre

Şafak Sezer’in yönettiği ve Aydemir Akbaş, Erkan Petekkaya, Şafak Sezer ile Ali Çatalbaş’ın oynadığı Kolpaçino: 3. Devre, 11 Mart 2016’da UIP Filmcilik dağıtımıyla Film İstanbul tarafından vizyona çıkarılıyor.



Özgür, karısı Cemile’den ayrılmıştır. Tam bu karışık dönemde bir de babası Kudret, vefat eder. Özgür, oturduğu villayı eskiden olduğu gibi filmcilere kiraya vermekte ve oradan gelen para ile geçinmektedir. Sese takıntılı, biraz filozof ama çoğu zaman deliliğin sınırlarında gezen“Başkan” lakaplı mafya babasının adamlarından birinin telefonu Özgür’ün telefonuyla karışır, Başkan’a gitmesi gereken paralar Özgür’e gider ve işler karışır.

Roma’da Aşk Başkadır

Ella Lemhagen’in yönettiği ve Sarah Jessica Parker, Raoul Bova, Claudia Cardinale ile Rosie Day’in oynadığı Roma’da Aşk Başkadır (All Roads Lead to Rome), 11 Mart 2016’da Bir Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Bekar anne Maggie, kızı Summer’la bir İtalya tatiline çıkmaya karar verir. Gençliğinin geçtiği Toskana’ya vardıklarında ilk aşkıyla karşılaşan Maggie, ilk aşkı Luca’nın evli olmadığını öğrenince heyecanlanır. Luca’nın annesi Carmen ve Summer hemen New York’a dönmek istemektedir. İkisi işbirliği yaparak gizlice Roma’ya kaçar. Maggie ve Luca da onları aramak üzere Roma’ya doğru yollara düşer.

Hasret

Ben Hopkins’in yönettiği belgesel film Hasret (Sehnsucht), 11 Mart 2016’da M3 Film dağıtımıyla Mars Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Almanya’da, pek de izlenmeyen bir televizyon kanalı, belgesel çekmeleri için ufak bir film ekibini İstanbul’a gönderir. Ekip, şehre ayak bastıkları andan itibaren röportajlara başlar. İstanbul’un çeşitli mahallelerini gezip, oranın enteresan sakinlerini tanırlar: Kediler medeniyetinden bahseden tarihçi, meczup ve aşıklar kahvesinin sufi derviş sahibi, Ermeni gazeteci, Alevi Komünist, tarikatten bir Müslüman, her şeyi çözmüş çaycı. Yıkılan mahalleler, kaçak göçmen işçiler, farklı din ve cemaatler eşsiz bir hüzün.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmaktadır.