Medya
15 Mar 2011 09:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:08

İBRAHİM TATLISES'İ SUİKAST KÜRTLERİN ''SUSURLUK'U'' OLMASIN!

Milliyet yazarı Serpil Yılmaz, İbrahim Tatlıses'in ticari durumunu ve silahlı saldırıyı kimlerin yapmış olabileceklerini köşesine taşıdı.

Gece yarısı gelen haberler pek hayırlı değildir; öyle de oldu, ses sanatçısı İbrahim Tatlıses’in vurulduğunu öğrendik. Gözler hemen olası hasımlara çevrildi. Tatlıses’in hasımları var mıydı? Tatlıses bugüne kadar düşmanlıklarını, kırgınlıklarını medya önünde yaşadı; küfürler etti, bağırdı-çağırdı, tokat attı, çete savaşlarına konu oldu; ama bu kez farklı: Sinsice gelen bir kurşuna adres soruluyor.
Tatlıses, 3 Mart 2009 günü medyaya yansıyan haberlere göre; Sauna Çetesi’nde birlikte yargılandığı Kasım Zengin’i işaret ederek “Bana 300 bin dolar vereceksin, yoksa öldürürüm” demişti.
Tatlıses savcılığa; Zengin’in sık sık kendisini telefonla arayıp tehdit ettiği yolunda suç duyurusunda bulunmuştu. Bu olayın üzerinden 2 yıla yakın bir zaman geçti; husumet devam ediyor mudur?... Şüpheli bir durum. Gözler, Tatlıses’in bugüne kadarki iş hayatının en büyük projesi olan Kuzey Irak’a çevriliyor. Kuzey Irak şirketi Al-Adel Company Group ile yüzde 50 oranında ortaklık kuran Tatlıses, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te konut ve alışveriş merkezi projeleri başlattıklarını açıklamıştı. Projenin büyüklüğünün en az 1 milyar dolar olabileceği ifade edilmişti.
Aradan geçen zamanda Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IBKY) başkenti Erbil’in sokaklarında “Tatlıses City” reklam panoları boy gösterdi.
Kerküklü Kürt bir aileye mensup olduğu ile sürülen Al Adel’in Yönetim Kurulu Başkanı, ekonomi dalında doktorası bulunan ve o nedenle adının başına Dr. unvanını alan Rüşdü Said’in Erbil’deki adresine dün saat 16.00 sularında bağlanabildim.
Said tam bu sırada Anadolu Ajansı’nın Erbil muhabirine verdiği röportajda “İbrahim kardeşim gibidir, çok üzüntülüyüm. Neden ben suçlanıyorum anlamıyorum. 18 Mart’ta İstanbul’a gelecektim ve Irak genelinde birlikte başlatacağımız 10 projenin duyurusunu yapacaktık” diyor.
Bu arada, aynı yetkili “İbo Bingo” adıyla Erbil’de düzenlenen talih oyunu çekiliş haklarının yenilendiğini de vurguluyor.

2011 yeni yılına Erbil, “İbo Bingo” çekilişi ile girmiş, ancak daha sonra din ulemalarının fetvaları neticesinde “piyango” uygulaması kaldırılmıştı.

Planlandığı gibi gitmedi
Rüşdü Said ile Tatlıses’in aile dostu olduğunun altını çizen Al-Adel yetkilileri, “İnşaatlar durdu” söylentisini yalanlıyor ve “Erbil’deki konut projesinin yüzde 75’i tamamlandı. 500 villayı sattık, 5000 apartman dairesinin ise yüzde 90’ı satıldı, Süleymaniye ve Kerkük projelerimiz başlamak üzere” bilgisini paylaşıyorlar.
Said’e göre Tatlıses ile yaptıkları işlerde problem yok ancak Erbil kaynaklarının kendisi ile aynı görüşte olduğu söylenemez. İşçilerin ve taşeronların paralarını alamadıklarını dile getiriyorlar. Tatlıses’in kasaya para koymadan “reklam ücreti” adı altında, satış gelirlerine el koyduğu spekülasyonlarına da yer veriliyor.
Al Adel ile Tatlıses ortaklığı Kuzey Irak’ın ikinci büyük kenti Süleymaniye’de 850 konutluk “Kifri Projesi” başlatacaktı. İnşaatın yapımı merkezi Ankara’da bulunan Güneş İnşaat’a verilmişti. Bundan tam bir yıl önce “Bir hafta sonra başlayacağız” denen proje henüz gerçekleşmedi.
Silivri Cezaevi ve Ankara Sincan Çocuk ve Açık Cezaevi’nin de bir bölümünü yapan Güneş İnşaat’ın yetkilileri, Kifri projesinde ruhsat çalışmasının son aşamaya geldiğini söylüyorlar ve Tatlıses’in vurulması olayı ile Irak’taki işleri arasına mesafe koyuyorlar. Said, Tatlıses ile Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te toplam 70 bin konut yapacaktı.

Çeteler Irak’a uzak değil
Iraklı kaynaklardan Said ile ilgili aldığımız bilgiler arasında işadamının Erbil’in yanı sıra Mısır’da bulunduğu, Ürdün ve İran’da yatırım yaptığı yolunda. Yerel kaynaklar, Dr. Said’in Amerikan işgalinden önce Irak’ın milli güreşçilerinden olduğunu da söylüyorlar.
Güçler dengesi Kuzey Irak’ta hep “sportmence” kurulmuyor. Cinayet, adam kaçırma- çek-senet düzenleme gibi suçlardan yargılanan “Söylemez Çetesi”ni hatırlatmam lazım.

2004 yılından beri Türkiye’de emniyet güçleri tarafından aranan Dr. Mehmet Faysal Söylemez ve Sena Söylemez kardeşler, geçen yılın ocak ayında Bakü’de yakalanmıştı.
Türkiye’de arandıkları sırada, Söylemez kardeşlerin izini 16-17Nisan 2008 tarihli yazılarımda belirttiğim gibi Erbil’de bulmuştum. Faysal Mehmet Söylemez, o günlerde Erbil’de aldığı 250 milyon dolarlık konut projesini yarım bırakan gazeteci-işadamı İlnur Çevik’in “problemini çözdüklerini” ifade etmiş, projeyi kendilerinin tamamlayacağını söylemişti. Kuzey Irak’ta Black Hawk Construction Corp.’u kuran Söylemez kardeşlerin Talabani ile Barzani yönetiminden “izinli” olarak bu ülkeye yerleştikleri ileri sürülmüştü.
Tatlıses’i kimin ya da kimlerin vurdurmuş olabileceği meselesine geri dönersek; Kuzey Irak’taki ilişkileri gibi Türkiye’deki uzantılar da incelenmeye değer... PKK ihtimalini de değerlendiren emniyetin soruşturması sürüyor, göreceğiz.
Ne diyelim; Tatlıses’e suikast Kürtlerin “Susurluk’u” olmasın!

Serpil Yılmaz/Milliyet