Gündem
19 Ağu 2022 07:48 Son Güncelleme: 19 Ağu 2022 08:55

İBB'nin yetkisi genelgeyle geri alındı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İETT tarafından yapılan havalimanından şehir merkezine olan ulaşım hizmetleri ihalesi yapma yetkisini genelgeyle İBB’den aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 5216 sayılı yasa ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) verilen “Bütün toplu ulaşım hizmetlerini yapma, yaptırma ve planlama” yetkisini yayımladığı genelgeyle geri aldı.

KOŞULLARA UYMUYOR

Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre havalimanından şehir merkezine olan ulaşım hizmetleri ihalesi İETT tarafından yapılıyordu. Ulaştırma Bakanlığı 2021/5 sayılı genelge yayımlayarak taşımacılık hizmeti verilmesi için ihale açma yetkisini İBB’den alıp havalimanını işleten özel şirketlere verdi.

İBB’nin, 2011’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na taşımacılık yapılması için açtığı ihaleyi Havabüs kazandı. Genelgenin ardından ise havalimanını işleten şirket ise ihale açıp ulaşım hizmetlerini Havaist’e verdi. Ardından da firma çalışmaya ve gelir temin etmeye başladı.

Genelgenin yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açan İBB ise haklı bulundu. Ancak Danıştay’ın kararı uygulanmadı. Bunun üzerine İBB de kent içerisinde durak açan, yolcu alan ve taşımacılık yapan şirkete karşı idari para cezaları kesmeye başladı.

ETİKETLER
#ibb #iett #genelge