Gündem
31 Mayıs 2020 19:12 Son Güncelleme: 31 Mayıs 2020 19:17

İBB'den bir yalanlama da Sabah'ın haberine!

Sabah Gazetesi'nde bugün (31 Mayıs 2020) yayımlanan, 'Cennet Riva’da Çevre Katliamı' balıklı haber, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yalanlandı.

Sabah Gazetesi'nde, Kenan Kıran ve Barış Savaş imzasıyla bugün yayımlanan "Cennet Riva’ya zehir akıtıyorlar" başlıklı haber, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yalanlandı.

Yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

31 Mayıs 2020 tarihli Sabah Gazetesi’nde yayımlanan “Cennet Riva’da Çevre Katliamı” “İBB arıtma tesisini devre dışı bırakınca doğa cenneti Riva deresinden Karadeniz’e zehir akmaya başladı” başlıklı haber gerçeği yansıtmıyor. Haberde bahsi geçen cezanın 5 Mart 2019 tarihinde kesildiği ortaya çıktı.

Konuya ilişkin İSKİ tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Paşaköy atıksu arıtma tesisinin 1. Kademesi 2000 yılında günlük 100 bin metreküp, 2. Kademesi de 2009 yılında yine günlük 100 bin metreküp olmak üzere toplam günlük 200 bin metreküp ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olarak işletmeye alınmıştır. İşletmeye alındığı tarihlerden itibaren tesislerimiz 7 gün 24 saat kesintisiz olarak bölgenin atıksuyunu ileri biyolojik arıtma yöntemiyle arıtmaktadır. Tesisin çıkış suyu kalitesi, yüklenici firma, kurumumuz ve Çevre İl Müdürlüğü tarafından sürekli denetlenmektedir. Gazete haberine konu olan ceza 5 Mart 2019 tarihinde, tesis çıkışından değil, tesisten 6 km uzaktan alınan numunenin sonucudur. Bu sonuç, yaklaşık 1 yıl bekletildikten sonra yani yerel seçimlerin ardından 29 Ocak 2020 tarihinde kurumumuza tevdi edilen cezadır.

Bu ceza tarafımızca dönemin işletmecisine rücu ettirilmiştir. Son günlerde Riva deresi ile ilgili olarak kamuoyunda tartışılan konunun Paşaköy Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgisi yoktur. Yukarıda da bahsettiğimiz şüpheli ceza dışında bugüne kadar tesisimiz ile ilgili herhangi bir ceza tarafımıza tahakkuk ettirilmemiştir. Tesisimiz normal arıtma işlevini sürdürmektedir. Kamuoyunun bilgisine önemle arz ederiz.”

Murat Ongun'dan açıklama

İBB Sözcüsü Murat Ongun, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden konuyla ilgili açıklama yaptı. Ongun, şunları söyledi:

"İSKİ İstanbul'un 35 noktasında çeyrek asırdan fazladır çözülememiş sorunları pandemi sürecinde ciddi bir yatırım ve aralıksız çalışmayla çözmekte. Bu çalışmalar bazı çevreleri rahatsız etmiş olacak ki bu kurumumuza yönelik asılsız iddialarla yalan haber kampanyası başlatılmıştır.

Şile'deki Paşaköy Atıksu Arıtma Tesisi günde 200 bin m3 ileri biyolojik atıksu arıtma yapmakta ve 7 gün 24 saat kesintisiz olarak çalışmakta. 5 Mart 2019'da alınan numunenin sonucu her nedense yaklaşık 1 yıl bekletildikten sonra tevdi edilerek @Sabah
'a servis edilmiştir."