Gündem
16 Ağu 2023 15:38 Son Güncelleme: 16 Ağu 2023 15:41

İBB önünde Özel Halk Otobüsü protestosu! "1,5 milyar TL alacağımız var"

İstanbul Özel Halk Otobüsleri'nin temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) birikmiş olan hak edişlerinin ödenmediğini belirterek Saraçhane'de basın açıklaması yaptı. İBB'nin hak edişlerini ödemediğini belirterek alanda toplanan katılımcılar adına basın açıklamasını İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık yaptı.

İstanbul Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) Esnaf Odası Başkanı, Özel Halk Otobüsü temsilcileri ve esnafı, İBB Saraçhane Hizmet Binası karşısında bulunan Saraçhane Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

İBB'nin hak edişlerini ödemediğini belirterek alanda toplanan katılımcılar adına basın açıklamasını İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık yaptı. Ovacık basın açıklamasında, İBB'den bazı ödemeleri alamadıklarını, hizmetin durabileceğini ve taleplerle ilgili İBB ile temas halinde olduklarını belirtti.

"YAKLAŞIK 1,5 MİLYAR TL CİVARINDA ALACAĞIMIZ BULUNMAKTADIR"

Özel Halk Otobüsleri, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, sürdürülebilir bir işletmecilik ve gelir sağlanabilmesi amacıyla, 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren İETT ile ortak mutabakatla hazırlanan 'Özel Taşımacı İşletme Sistemi'ne (ÖTİS) geçmişlerdir. ÖTİS'e göre Özel Halk Otobüslerinin, İETT tarafından hazırlanan planlamaya göre yolcu taşıma hizmetini ifa etmesi, İBB'nin ise 'Sabit Maliyet+ Değişken Maliyet+ Kar' esasıyla ve bireysel işletme performansına göre işletmecilere aylık hak ediş ödemesi gerekmektedir.

Özel İşletmeciler, ÖTİS'e geçtikten sonra, daha önceden de olduğu gibi yolcu taşıma sorumluluğunu eksiksiz yerine getirirlerken, idare sorumluluğundaki aylık hak edişlerinin ödenmemesi ciddi sorun yaşatmıştır. Ağustos ayının ortasına gelmiş olmamıza rağmen Mayıs- Haziran- Temmuz 2023 aylarının hak edişlerinden birikmiş alacağımız, araç başına 500 bini aşmıştır. Toplamda ise yaklaşık 1,5 milyar TL alacağımız bulunmaktadır" cümleleri yer aldı.

"KAMU HİZMETİ DOĞAL OLARAK DURACAKTIR"

Ovacık, "Araç yenileme, yakıt, yedek parça, bakım-onarım ve temizlik, personel giderlerinin ödenmesi işletmecinin sorumluluğundadır. İBB tarafından aylık hak edişler vaktinde ve tam olarak ödenmediği için tedarikçilere ve paydaşlarımıza olan borçlarımız birikmekte olup, vaktinde ödenmeyen borç işletmecilere artı maliyet yazmaktadır. Bu durum ayrıca şoför personel bulmamızı zorlaştırdığı gibi araçların bakım ve onarımlarını vaktinde yaptıramamamıza, dolayısı ile sefer kayıplarının çoğalmasına neden olmuştur. 2022 yılı ve öncesinde tedarikçilere olan borçlarımızı kredi kullanarak ödeyebiliyor iken, maalesef bu dönemde kredi kullanarak borç edinme şansımız da kalmamıştır. Bu şartlarda işi artık daha fazla sürdürebilme olanağı kalmadığı için bir an dahi aksatılmaması gereken ve İBB'nin sorumluluğundaki kamu hizmeti doğal olarak duracaktır." ifadelerini kullandı.

"DÜN MASAYI TERK ETTİK"

Ovacık açıklama sonrasında ise, "Bizim talebimiz şudur. Her ay hak edişlerimizin eksiksiz ödenmesi şu anda ortalama olarak araç başı 250 bin lira gibi hak edişlerimiz oluyor. Bunların eksiksiz ödenmesi, içeride kalan paramızın da gelecek aylar içerisinde düzenli olarak ödenip sıfırlanması gibi bir talebimiz var. Bu talebimizi şimdi Ekrem Başkan'a iletmek üzere belediyeye gittik. Ekrem Başkan Ankara'ya gitmiş. Grup Başkan Vekili Sayın Tarık Balyalı'yla konuştuk. Taleplerinizi ilettik. Eğer dediğimiz gibi bizim taleplerimiz, burada yapılmazsa veya hayata geçmezse biz tekrar Başkanlar olarak toplanacağız. Ne gerekiyorsa, bunu yapacağız ama bizim derdimiz şu değil, biz İstanbul halkını mağdur etmek istemiyoruz. İstanbul halkının taşımasına, evinden işine, işinden evine gitmesini engellemek istemiyoruz. Ama onların da bizi anlayacaklarına eminiz." dedi.

Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı açıklamanın ardından, toplanan kalabalık olaysız bir şekilde alandan ayrıldı.