Kültür Sanat
27 Kas 2022 10:52 Son Güncelleme: 27 Kas 2022 10:57

İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı: Beyoğlu Sineması yeniden açılacak

Beyoğlu’nun simge mekanlarından olan ve zor günler geçiren Beyoğlu Sineması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kiralandı. Beyoğlu Sineması 2023 yılında yenilenmiş haliyle tekrar kapılarını açacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, ağustos ayında kapanan Beyoğlu Sineması’nı yeniden açacağını bildirdi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Beyoğlu Sineması'nın işletmesini aldıklarını ve İBB Beyoğlu Sineması olarak yeniden açacaklarını duyurdu.

Polat, paylaşımında, "Çok özel bir haber vermekten mutluluk duyuyoruz. İstiklal Caddesi Beyoğlu Sineması’nı kaybetmedi. Beyoğlu Sineması İstanbul’a kültür için hizmet vermeye devam edecek. İBB Beyoğlu Sineması bağımsız sinemanın adresi olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

"Muazzam anılar biriktirmiş bir yer Beyoğlu Sineması"
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bugün restorasyon süreci devam eden Beyoğlu Sineması, Muammer Karaca Tiyatrosu, Botter Apartmanı ve Metro Han’ı gezdi. Beyoğlu Sineması'nda yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan İmamoğlu şu şekilde konuştu: "Burası 20. yüzyılın başlarına doğru giden bir tarihe sahip bir alan aslında ve o süreçten bugüne; isim değişiklikleri, yangınlar, kapanmalar, açılmalar vesaire yaşanmış ama her şeyden önce muazzam anılar biriktirmiş bir yer Beyoğlu Sineması. Beyoğlu Sineması'nın tekrar İstanbullulara renk katacak olmasından dolayı heyecan duyuyorum. 1900'lerden bu yana ayakta duran Casa Botter Apartmanı hemşerilerimize sergi ve gezi alanı olarak kazandırılacak. 120 yılı aşkın bir hikayeye sahip Botter Apartmanı'nın da ne kadar önemli tarihe sahip olduğunu göreceksiniz. Orası da kültür sanat ve tasarım merkezi olarak kazandırılacak.

Yine Muammer Karaca Tiyatrosu'nda uzun yıllar yapımıyla ilgili çok fazla sorun vardı. Orada olan komşu başkonsolosluklarla olan münasebetleri en sağlıklı bir şekilde yürüterek inşaatımıza başladık. Bir yıl içerisinde de hayata geçirmeyi istiyoruz. Bir diğer mekanımız Metro Han, dünyanın en eski ikinci metrosunun üzerinde duran muhteşem bir çelik yapı. Burayı da bir kültür alanına dönüştüreceğiz. İstanbul'un can damarı olan bu alanda, Beyoğlu'nda, hissedilmesi gereken neresi varsa hayata kazandırmaya devam edeceğiz."

"Her geçen gün zararın artmasından ise kapalı kalmasını tercih ettik"
İstanbul'un en eski sinema salonlarından olan ve 33 yıldır varlığını sürdüren Beyoğlu Sineması'nın, geçen temmuz ayında yaşanan mali sorunlar nedeniyle işletmecisi Utku Ögetürk tarafından kapatıldığı duyurulmuştu. Açık kalarak her geçen gün daha fazla zarara uğradıklarını söyleyen sinema yönetimi yaptığı açıklamada "Şu an için Beyoğlu Sineması aktif olarak açık kalabilecek maddi yükümlülüklere sahip değil. Biz de bu süreçte açık kalarak her geçen gün zararın artmasından ise kapalı kalmasını tercih etmek durumunda kaldık. Bu konuyla ilgili gerek mal sahipleriyle, gerek dağıtımcılarla, gerek ise işletmeyi devredebileceğimiz opsiyonlar için görüşüyoruz. Ama şu an için herhangi bir gelişme yok" ifadelerini kullanmıştı.