Polemik & Kulis
20 Nis 2020 16:38 Son Güncelleme: 21 Nis 2020 00:40

Hürriyet’ten ‘haber’ satışı: Parayı basan ‘Türkiye’nin en iyi işvereni’ oluyor!

Hürriyet gazetesi, şirketlere gönderdiği mailde, 30 Nisan’da yayımlanacak “Türkiye’nin en iyi işverenleri” sayfasına ücret karşılığında ‘haber’ satışı önerdi

Hürriyet gazetesinin şirketlere gönderdiği bir mailde, 30 Nisan’da yayımlanacak “Türkiye’nin en iyi işverenleri” sayfasında kurumlara para karşılığında yer teklifi yapıldı.

Can Yayınları’nın sahibi Can Öz, kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajında Hürriyet’ten gelen maile tepki gösterdi. Hürriyet’in gönderdiği mailin ekran görüntüsünü de paylaşan Öz, “Hürriyet Gazetesi'nde "Türkiye'nin en iyi işverenleri" arasında anılmak için parayla satılan röportaj tarifesi. Buna para veren ne olsun. Üstelik "Bu bir ilandır" ibaresi de olmayacakmış. Pes” ifadelerini kullandı.

 

"OKURA BÜYÜK AYIP"

Can Öz konuyla ilgili yaptığı paylaşımlarında ayrıca şunları kaydetti:

"Duyuru http://reelsektor.com.tr adlı bir ajans üzerinden geliyor. Gazeteler, bu taşeron ajansların "ilan, advertorial ibaresi yer almayacaktır" gibi sözlerle ilan toplamasına karşı kayıtsız davranamazlar. 

Hem okura, hem diğer gazetecilere, hem gazeteye doğal yollarla röportaj veren kişilerin itibarına, hem de bu talebin gittiği kurumlara karşı büyük ayıp edilmiş oluyor." 

"YER ALMANIN BİR BEDELİ VAR"

Hürriyet’ten gönderildiği belirtilen mailde “Türkiye’nin en iyi işverenleri” sayfasında yer almanın bir ‘bedeli’ olduğu belirtiliyor. Ancak bu sayfa okura ‘reklam’ veya ‘ilan’ olduğu bildirilmeden, tamamen haber olarak sunulacak.

İşte e -posta yoluyla gönderilen o duyuru:  
 
"Hürriyet ana gazetede 30 Nisan Perşembe günü ekonomi sayfaları sonrası yer alan Türkiye baskısı sayfalarda 'Türkiye'in En İyi İşverenleri' incelemesi yayımlanacaktır. 
 
Bu çalışmamızda, en iyi işveren olabilme teması çerçevesinde özel röportajlara yer verilirken herhangi bir liste YAYIMLANMAYACAKTIR. Firmaların görünürlükleri, kendi satın alacakları alanlardaki kullanacakları özel haber-röportajlarıyla ve/veya ilanlarıyla söz konusu olabilecektir. 
 
Advertorial katılımınızda editörlerimizin paylaşacakları sorulara vereceğiniz yanıtlara veya göndereceğiniz metne ilgili yetkilinizin görseli ve kurum logonuzla birlikte yer verilecektir. (Advertorial çalışmanızın her hangi bir yerinde 'bu bir ilandır' veya 'advertorial gibi bir ibare BULUNMAYACAKTIR.)
 
Katılımcı şirketlerimize ilan tarifesi üzerinden yüzde 45-yüzde 55 indirim uygulanacaktır. "

"AMİRAL GEMİSİNİN DÜŞTÜĞÜ HALE BAK"

Hürriyet Gazetesi’nden bir süre önce ayrılan ünlü spor yazarı Kenan Başaran’da Can Öz’ün paylaşımını alıntılayarak, Hürriyet Gazetesi’nin daha önce işten çıkardığı 45 çalışanına tazminatını vermemesine dikkat çekti.

Kenan Başaran, “Dünya basın tarihine geçecek bir skandal! 'Amiral Gemisi'nin düştüğü hale bakın? 45 çalışanının tazminatını vermeden atan gemi iyice su almış!” dedi.

"PARASI NEYSE VERİRİZ"

Hürriyet Gazetesi’nin işten çıkardığı çalışanlardan fotoğraf servisi şefi Sebahattin Karakut’ta sosyal medya hesabından, Hürriyet gazetesine gazetecilik etiği açısından tepki gösterdi.

Karakut, “Patronunun tazminatlarını gasp ettiği Hürriyet’te ki 45 meslektaşının haberini baş köşeye koy. Parası neyse veririz. Sen de bizim haberle ödül alırsın. Bir taşla iki kuş. Not: Tarifeyi DM’den at para toplayacağım”