Gündem
17 Kas 2011 11:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:00

'HÜRRİYET'İN İNTERNET GELİRİ 350 MİLYON LİRAYA ÇIKACAK'

Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Reuters'a Hürriyet'in internet hedefleriyle ilgili açıklama yaptı.

HÜRRİYET Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı Reuters’a yaptığı açıklamada,  Hürriyet’in konsolide gelirleri içinde şu anda yüzde 8 olan internet gelirleri payının beş yılda yüzde 30’a yükselmesini ve 350 milyon liraya ulaşmasını hedeflediklerini söyledi. Sabancı, ayrıca Rusya’da lider konumda faaliyet gösteren seri ilan yayıncısı iştiraki Trader Media East’in (TME) de internet alanında hızlı büyüme hedefleri olduğunu, beş yıl sonra TME’nin internet gelirlerinin toplam gelirler içinde şu anda 18 olan payının yüzde 50’yi aşmasını hedeflediklerini kaydetti.

İnternet hızlı büyüyor

Türkiye’de yazılı basının son yıllarda çift haneli büyüme oranları kaydettiğine işaret eden Sabancı, “Hürriyet de pazara paralel bir şekilde gazete reklam gelirlerini artırıyor. Önümüzdeki dönemde de, ekonomik seyre paralel, bu artışın sürmesini bekliyoruz. Öte yandan, tüm dünyada internet pazarı genel reklam mecrasına kıyasla daha hızlı bir büyüme yakalıyor. Özellikle Türkiye ve Rusya gibi gelişmekte olan pazarlarda internet büyüme beklentileri ortalamanın  oldukça üzerinde” diye konuştu.

Yüzde 2’den 12’ye

Hürriyet’in gelirlerinin yaklaşık yüzde 65’ini reklam gelirlerinin oluşturduğuna dikkat çeken Sabancı, şöyle devam etti: “Bunun içine gazete ve internet reklam gelirlerini dahil ediyoruz. İnternet gelirlerinin payının giderek artmakta olduğuna, son verilere göre internetin toplam
reklam gelirleri içindeki payının yüzde 12’ye yükseldiğine dikkat çekmek istiyorum. Bu oranın 2006 yılında yüzde 2 olduğu dikkate alınırsa, son dört yılda yaşanan hızlı artış net bir şekilde görülebilir.”

Hürriyet’i satma niyetimiz yok

Sabancı, “Hürriyet’in hisselerinin satışı ile ilgili çalışmalar sürüyor mu? Bu konuda bir vazgeçme ya da dondurma söz konusu mu? Daha önce yapılan stratejik ortaklık ya da hisse satışı konusundaki çalışmalar sürüyor mu? Bu konuda hedef bir tarih var mı?” şeklindeki soruyu ise, “Hürriyet’i satma niyetimiz yok” diye yanıtladı. Sabancı’nın verdiği bilgilere göre, bu yılın 9 aylık döneminde Hürriyet Gazetecilik’in toplam ilan gelirleri yüzde 10 civarında büyüdü ve 419 milyon TL’ye ulaştı. Yılsonu itibariyle bu düzeyde bir büyüme beklediklerini dile getiren Sabancı, “Bu dönemde, en dikkat çekici artışı internet gelirlerinde  kaydettik. Toplam internet gelirlerimiz yüzde 30 büyürken, TME’nin internet gelirlerinin yüzde 53 gibi çarpıcı bir oranda arttığını görüyoruz” dedi.

TME dokuz ülkede

Hürriyet’in internet gelirleri dokuz ay sonunda 19 milyon lira, TME’nin ise 31 milyon lira oldu. TME dokuz ülkede, en büyük pazarı olan Rusya’da ise 100’e yakın şehirde faaliyet gösteriyor. Bu yıl ilk dokuz ay itibariyle Hürriyet’in konsolide gelirlerinin yüzde 28’lik kısmının TME’den kaynaklandığını söyleyen Sabancı, “Orta vadeli planlarımızda bu oranda kayda değer bir değişiklik beklemiyoruz” dedi.

Hürriyet