Medya
23 Kas 2014 16:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:56

Hürriyet ve Sabah'ın Ricciardone kavgası! Tolga Tanış patladı!

Hürriyet muhabiri Tolga Tanış ‘patladı': Ricciardone’nin Sabah’a ilişkin yorumuna hiç girmiyorum…

Hükümete yakın Sabah gazetesiyle Hürriyet gazetesi arasında ‘Ricciardone krizi‘ yaşanıyor. Krizin sebebi, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin geçen hafta yaptığı bir konuşma ve Hürriyet Washington muhabiri Tolga Tanış’ın kaleme aldığı haber.

Tolga Tanış, Sabah’ın hükümete eleştiri içerdiğini düşünerek haberi ‘üzerine alınıp‘, dün yayınladığı ‘Ricciardone’den Hürriyet’e yalanlama‘ başlıklı habere köşesinden yanıt verdi. Tanış, eski büyükelçi için ”Hürriyet’i yalanlamadığını söyleyebilirim” diyerek, Sabah’ı yalanladı.

RICCIARDONE NE DEDİ?

Tartışmanın çıkış noktası olan 14 Kasım tarihli ‘Ricciardone: Yurtta stres, cihanda stres‘ başlıklı haberde, Amerikalı diplomatın Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde yaptığı konuşma aktarılıyordu. Ricciardone, bir diğer eski büyükelçi olan Robert Pearson’la ortak konuşmasında, iki ülke arasında son dönemde yaşanan farklılıklara değinmiş ve Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözüne atıfla, “Yurtta stres, cihanda stres” demişti.

Ricciardone, “Tamam, şu an hem anavatan hem de dünya sulhu için stresli zamanlar. Bu zamanlar, yurtta stres cihanda stres zamanları. Ve bana öyle geliyor ki, stresli zamanlar, dostluk ve ortaklıklar için gerçek bir test zamanıdır” ifadelerini kullanmıştı. Haberde, Ricciardone’nin konuşmasının devamında işbirliği vurgusu yaptığı da açıkça belirtiliyordu.

SABAH'IN YALANLAMASINDA NE VARDI?

Ancak Sabah gazetesi bu haberi hükümete eleştiri olarak algılayıp savunmaya geçti ve Gezi Parkı eylemleri sırasında göstericilerden yana tavrı nedeniyle adeta düşman ilan ettiği eski büyükelçiyle temasa geçti. Sabah’a göre Ricciardone, ‘haberin doğruluktan çok uzak olduğunu, sözlerinin tamamen çarpıtıldığını ve farklı anlamda yansıtıldığını’ söylemişti.

Sabah kendi haberinde, Hürriyet’in haberini eski büyükelçiye nasıl aktarıp hangi soruları sorduğunu yazmaya ihtiyaç duymadı ve Ricciardone’nin şu açıklamasına yer verdi: ”Yaptığım konuşma sadece 3.5 dakika ve videosunu izlediğinizde övgüler içeren bir konuşma olduğunu göreceksiniz. Türkiye’nin Amerikalı dostları toplantısı yapılıyor Türk Büyükelçiliği’nde ve ben Türk Büyükelçisi’nin yanında, onların yazdığı gibi Türkler’i kıracak sözler söylüyorum. Bu mümkün mü sizce?”

‘HÜRRİYET'İ YALANLAMADIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM’

Tolga Tanış ise bu ‘yalanlama’ hakkında bugün şu satırları kaleme aldı:

”… Bunun üzerine kendisine hemen bir mesaj atıp Sabah’taki haberin doğru olup olmadığını, sözlerini çarpıttığıma inanıp inanmadığını sordum. Kendisinden izin almadığım için yolladığı cevabı yayınlayamıyorum. Ama özetle, bana yolladığı yanıtta söz konusu haberden dolayı Hürriyet’i yalanlamadığını söyleyebilirim. Sabah Gazetesi’nin haberine ilişkin yaptığı yorumlara ise hiç girmiyorum. Ancak benim hazırladığım habere ilişkin ise ben sanki Ricciardone’nin 12 Kasım’daki sözleriyle Türk Hükümeti’ni suçladığını iddia etmişim gibi, “Ben şimdiki Türk Yönetimi’ne sanki yurttaki ve dünyadaki stresten onlar sorumluymuş gibi bir eleştiri imasında bulunmuyordum” diyordu.”

Tolga Tanış, haberinde Ricciardone’nin ‘Türk Hükümeti’ni suçladığına dair en ufak bir yorum bulunmadığına‘ da dikkat çekti.