Gündem
01 Mar 2013 21:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:03

HÜRRİYET SUÇ MU İŞLİYOR? SENDİKA SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRDI!

Hürriyet Gazetesi yöneticilerinin Alman yasalarını çiğneyerek hareket ettiği iddiaları ortalığı karıştırdı. Sendika savcılığı göreve çağırdı.

Amiral gemisi Hürriyet, Almanya’da eleştiri yağmuruna tutuluyor. Hürriyet’in ani bir kararla Frankfurt yakınlarındaki Avrupa yazı işlerini 1 Mart itibari ile kapatması ve çok sayıda çalışanını kapının önüne koymak istemesi, Alman basınında büyük yankı buldu. Bild, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Gazetesi gibi ülkenin önde gelen gazeteleri gelişmeleri okurlarına duyururken "Doğan Medya, Avrupa yazılışlarını neden kapattı. Ani kapatma kararı, şirketteki çalışanların sendikalaşma girişimine yönelik bir hamle mi?" şeklinde yorumlara yer verdi. İddiaya göre Frankfurt’taki Doğan Medya yönetimi ve gazetenin İstanbul’daki sahipleri, yıllarca sendikalaşmaya karşı çalışanlarına baskı uyguladı. 2012’de yazıişlerinden üç çalışanın, işyeri işçi temsilciliğinin kurulmasına ön ayak olması, hem İstanbul, hem de Frankfurt’taki yönetim tarafından hoş karşılanmadı.

SAVCILIK İLGİLENİR

Die Welt Gazetesine konuşan ülkenin en büyük sendikalarından Verdi’nin basın sektörü sorumlusu Manfred Moos, Doğan Medya Grubunu sert bir dille eleştirirken şunları söyledi: Eğer gazetenin Avrupa merkezi, işyeri işçi temsilciliği kurulduğu için kapatıldıysa bu bir suçtur. Bununla da artık savcılık ilgilenir." Doğan Medya şirketi, Avrupa baskılarının içeriğinin artık İstanbul’da hazırlanacağını duyurdu. Buna gerekçe olarak da gazete satış sayılarının giderek düşmesi gösterildi.
Frankfurter Allgemeine Gazetesi de iddiaları duyururken "Gazetenin satışı 15 bine kadar düştü" bilgisini verdi. Hürriyetin Avrupa’da yayınına devam edeceği ancak son gelişmelerden dolayı hem okur, hem de ilan müşterisi kaybedeceği iddia ediliyor.

HATALI YÖNETİCİ ATAMALARI

Doğan Medya İşyeri İşçi Temsilcisi Başkanı Naki Çolak Alman basınına şu demeci verdi: "Bir hafta önce Doğan Medya Yönetimi personel sayısında azalmaya gidileceğini ve yazıişlerinin tamamen kapatılacağını çalışanlara bildirdi. Yıllardır yapılan hatalı yönetici atamaları hızlı tiraj düşüşünü de beraberinde getirdi. Şimdi bunun faturası çalışanlara kesiliyor. Alman İş Mevzuatı Yasası gereği çalışanların işi, bugünden yarına ellerinden alınamaz. Çalışanların haklarını sonuna kadar arayacağız." Haberlerde kapatma kararının aniden açıklanması ve çalışanların zor durumda bırakılması eleştirildi.