Polemik & Kulis
09 Nis 2012 13:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:31

HÜRRİYET İLE YOLLARI AYRILAN ÖZDEMİR İNCE'YE HANGİ GAZETELER TEKLİFTE BULUNDU?(MEDYARADAR/ÖZEL)

Hürriyet'in işten çıkardığı yazarın son kararı bekleniyor.

Altı ay kadar önce yazılarının sayısı azaltılan,  son işten çıkarma dalgasında da Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesine kilit vurulan yazar Özdemir İnce’ye iş teklif etmek için ağzını arayan ilk gazete bir süre önce yayın hayatına başlayan Yurt Gazetesi oldu.
CHP Milletvekili Durdu Özpolat’ın sahibi olduğu Yurt Gazetesi, yayın hayatına girmeden önce de Özdemir İnce’ye teklifte bulundu. Ancak İnce, “Zaten beni Hürriyet’te fazla tutmayacaklar, biraz bekleyelim” diyerek bu öneriyi kabul etmedi.
Yurt yöneticileri, Özdemir İnce’nin 2000 yılından bu yana aralıksız yazdığı Hürriyet’ten çıkarılmasından sonra tekliflerini yinelemek istediler. Ancak ikinci kez reddedilmekten çekindikleri için devreye bu kez bazı Yurt yazarlarını koydular.
 “Geçmiş olsun” demek için İnce’yi arayan bu yazarlar, “Seni bizim takımın kaptanı olarak görmek istiyoruz. Bak artık bahanen de kalmadı”  dediler ama aldıkları yanıt, “Bir süre dinlenmek istiyorum” oldu.
Bu arada İnce’nin yakın çevresine, “Köşe yazılarına devam edip etmemeyi düşünüyorum. Bir yandan da Yurt’un patronu CHP’li bir milletvekili… İktidar yandaşı gazeteleri eleştirirken muhalefet yandaşı görünümündeki bir gazetede yazmak konusunda da endişelerim var” dediği öğrenildi.

Öte yandan İnce’yle ilgilenen tek gazete Yurt değil…
Sert muhalefet yapan Aydınlık Gazetesi’nin de “Kapımız tüm gerçek muhaliflere her zaman açık” diyerek Özdemir İnce’ye dolaylı yoldan teklif gönderdikleri konuşuluyor…

ÖZDEMİR İNCE KİMDİR?
1 Eylül 1936’da Mersin’de doğdu.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti. 1960’ta Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nü bitirdi. B
Aydın Lisesi’nde öğretmenlik yaparken Fransız Hükümeti’nin açtığı sınavı kazanarak 1965-1966 yıllarında Sorbonne Üniversitesi’nde çağdaş Fransız edebiyatı ve fonetik okudu.
Yurda dönüşünde Aydın ve Muğla liselerinde öğretmen olarak çalıştı. 1969’da TRT’ye girdi.
1982’de kurumdan emekli oluncaya kadar Dış Haberler Müdürlüğü’nde çevirmen, televizyonda metin yazarı, Öndenetim ve Redaksiyon Müdürü, Program ve Yayın Planlama Müdürü, Genel Müdürlük Müşaviri ve Uzman olarak görev yaptı.
1982-1989 yılları arasında çeviri yaparak hayatını kazandı.
1989-2000 yılları arasında Can Yayınları’nda editör, Telos Yayınları’nda editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı.
Şiirleri, Fransızca (4), Yunanca (2), Bulgarca (2) ve Makedonca (1) dillerinde kitap olarak yayınlandı.
Şiir ve yazıları Almanca, Bulgarca, Çuvaşca, Fransızca, Hinduca, İbranice, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Macarca, Makedonca, Portekizce, Romence, Rusca,Sırpça ve Yunanca’ya çevrildi.
2000’den bu yana Hürriyet Gazetesi’nde  köşe yazarı olarak çalışıyordu.
Hürriyet’in ayrıldığını son yazısının altına koyduğu şu iki cümleyle duyurdu:
[Değerli okurlar, son yazımı okudunuz! Teşekkür ederim! Sağlıcakla kalın!]
Bu notta “Hürriyet’teki son yazımı okudunuz” değil de “Son yazımı okudunuz” demesi, özellikle yakınları tarafından anlamlı bulundu.

MEDYARADAR/ÖZEL