Medya
14 Haz 2022 11:10 Son Güncelleme: 14 Haz 2022 12:32

Hürriyet gazetesinde ‘Albayraklar’ etkisi! Dikkat çeken iki haber…

Karadeniz gazı için ilk boru indirme işlemi dün yapılan resmi törenle gerçekleşirken bugün konu ile bağlantılı olarak Hürriyet ve Sabah’ın Berat Albayrak ‘övgülü’ benzer haberleri manşete taşıması dikkatlerden kaçmadı.

Dün, Zonguldak’ta, Karadeniz gazı için denize ilk boru indirme ve kaynak töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “2023’ün ilk çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküplük doğal gazı milli iletim tesisimize aktaracağız” dedi.

Her fırsatta Berat Albayrak'ı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne çıkartan Turkuvaz Medya ve Demirören Medya Grubu yine fırsatı kaçırmadı. Söz konusu gelişme ve Erdoğan’ın açıklamaları ana akım medyada geniş bir yer bulurken bugün Demirören Medya bünyesindeki Hürriyet gazetesi ile Turkuvaz Medya’ya bağlı Sabah gazetesindeki Berat Albayrak ‘övgülü’ haberler ise dikkatlerden kaçmadı.

HÜRRİYET’TEN BERAT ALBAYRAK VURGUSU

Hürriyet’in internet sitesindeki manşetten verilen ‘Berat Albayrak ilk işareti 2017'de vermişti: İşte adım adım tarihi keşif’ başlıklı haberde “Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden sonra tarihi bir gün yaşandı. Doğal gazı 2023'te sisteme taşıyacak borular deniz yüzeyinden 2 bin 200 metre aşağı indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Berat Albayrak ve Fatih Dönmez'e konuşmasında vurgu yaparak 'Bu süreçte gerçekten büyük bir gayret sarf ettiler' dedi. Türkiye'nin enerjideki bu dev adımının işaret fişeği 6 Nisan 2017'de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamasıyla yakıldı” ifadelerine yer verildi.

 

SABAH GAZETESİ DE BENZER HABERİ MANŞETE TAŞIDI

Berat Albayrak vurgulu haberin benzerinin Sabah’ta da yer aldığı görüldü. Gazetenin internet sitesindeki manşette yer alan ‘İşte Türkiye’nin dev adımının hikayesi: Her şey Berat Albayrak'ın o konuşması ile başladı!’ başlıklı içerikte şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye tarihinin en büyük keşfi olan Karadeniz'deki 540 milyar metreküp doğalgazın karaya çıkartılması için borular döşeniyor. Karadeniz'de bulunan doğalgazın ana dağıtım hattına sunulması için eş zamanlı 6 bin çalışma sürüyor. Başkan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen törende, 170 kilometrelik deniz hattından karaya taşınacak olan doğalgaz için ilk borular denizin 2 bin 200 metre altına yerleştirilecek. İşte Türkiye'nin dev adımının hikayesi: Her şey dönemin Enerji ve Tabii ve Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın o konuşması ile başladı…”

 

Karadeniz’deki bu büyük gelişmenin ardından iki gazetenin de benzer haberlerle Berat Albayrak’ı ön plana çıkartma ‘gayreti’ içinde olması kafaları karıştırırken ‘tek merkezden mi yönetiliyor’ diye de sordurttu. Bu durum ‘Hürriyet hâlâ Albayraklar etkisinde’ yorumlarına da neden oldu.

BİR SÜREDİR HALEFİ SERT ELEŞTİRİLERE MARUZ KALIYOR

Serhat Albayrak'ın başında bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu'nun bünyesindeki Sabah gazetesinde bir süredir eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın halefi Nureddin Nebati'ye sert eleştiriler yöneltiliyor.

Konuyla ilgili dün kulis yazısı kaleme alan Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, bir kaynağının ‘AKP medyasına’ ilişkin analiz yaptığını belirtmiş, Bakan Nebati ile Berat Albayrak’ın arasının ‘limoni’ olduğunu ileri sürerek duyduğu su satırları kaleme almıştı:

“[İki isim] birlikte çalışıyorlardı. Ancak Nureddin Bey zaman içinde özgün tavrını ortaya koymaya başladı. Yakın çevresine de ‘Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın bana verdiği talimatları yerine getiririm. Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda hareket eder ve onun politikalarını uygularım’ demeye başladı. Nureddin Bey’in bu tavrı, Berat Bey’de rahatsızlık yaratıyor. Ona yakın kalemler de bu rahatsızlığı yansıtıyor. Ancak bu onların kişisel rahatsızlığı değil. Onlar bir düşünceyi ifade ediyorlar…”

ANİDEN İSTİFA ETMİŞTİ

Berat Albayrak 2018'de yapılan seçimlerin ardından Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmesiyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Hazine Müsteşarlığı da bu bakanlığa bağlandı.

Ancak 2020 yılında Albayrak, Instagram hesabından çok sayıda yazım hatası içeren bir istifa mektubu paylaştı ve aynı anda Twitter hesabı kapandı. Bunun üzerine Albayrak'ın hesaplarının hacklenmiş olabileceği düşünüldü. Fakat bir süre sonra Albayrak'ın gerçekten istifa ettiği ve paylaşımın gerçek olduğu ortaya çıktı.