Gündem
18 Şub 2014 15:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

Hükümetten sürpriz adım adım! İnternet yasası değişiyor mu?

Hükümet, Türkiye'de muhalefetin eleştirdiği, uluslararası camiada da tepki çeken internet yasasında sürpriz adım atıyor.

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, beraberinde TBMM PLan ve Bütçe Komisyonu Başkan Recai Berber ile birlikte TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerle temasa geçti, TİB Başkanı'na verilmiş olan "erişim engelleme yetkisinde" kısıtlamaya gidilebileceğini bildirdi.

Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Elvan'ın ilettiği, TİB Başkanı'na yeni yasayla verilen yetkinin kısıtlanmasına ilişkin hükümet önerisi şöyle:

TİB Başkanı'na yasayla acil durumlarda 4 saat içinde erişim engeleme yetkisi tanınmıştı. Şimdi getirilecek değişiklikle, TİB Başkanı'nın bu yönde aldığı herhangi bir kararı 24 saat içinde bir Sulh Ceza Hakimi'ne de göndermesi zorunluluğu getiriliyor.
Hakimin de 48 saat içinde, karar hakkında mütalasını vermesi zorunlu kılınıyor. Aksi halde, erişimin engellenmesi kararı ortadan kalkıyor.

Hükümetin, yasada önerdiği ikinci değişiklik ise şu; trafik bilgisinin tanımı konusunda olacak. Hükümetin önerisine göre, trafik bilgisinin tanımı sınırlandırılarak, istenecek bilgiler URL bazında değil, IP ve abone kimlik bilgisi bazında olacak.