Medya
20 Ara 2013 08:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

Hükümet ağır yaralı, Cemaat dimdik ayakta!

Cemaat ve Ak Parti'nin arasında yaşanan savaşa dair günün en çarpıcı yazılarından biri Ruşen Çakır'dan geldi.

Cemaat ve Ak Parti'nin arasında yaşanan savaşa dair günün en çarpıcı yazılarından biri Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır'dan geldi. Çakır, Hasar tespit raporu adını verdiği ve devam edeceğini söylediği yazısında "alışılmadık türden bir mücadele" diye yorumladığı iktidar savaşında Hükümetin ağır yaralı, Cemaatin ise sapasağlam ayakta olduğunu yazdı.
 
İşte bugün Vatan gazetesinde yayınlanan yazıdan çarpıcı bölümler:  
 
"Gerçekten alışılmadık türden bir mücadele bu. Öyle ki Gülen cemaati tarihinde ilk kez can damarı olan dershanelerin kapatılması tehdidiyle karşı karşıya. Buna karşılık AKP iktidarı da, en hassas olduğu nokta olan yolsuzluklar konusunda tarihinin en büyük darbesini aldı. İşte bu yazıda Cemaat ile hükümet arasındaki meydan muharebesinde bir durum ve hasar tespiti yapmak istiyorum ve bu savaşın daha uzun bir süre devam edeceğini varsayarak bu raporları belirli periyodlarla güncellemeyi düşünüyorum.

HÜKÜMET AĞIR YARALI
17 Aralık operasyonuyla hükümetin çok ağır bir yara aldığı muhakkak. Bunun birkaç boyutu söz konusu:
 
1) Tabii ki öncelikle yolsuzluk boyutu. Bir anda dört bakanın birden adının çok geniş kapsamlı bir yolsuzluk operasyonunda geçmesi hükümet için başlıbaşına bir felaket oldu. Üstelik bunun tam da yerel seçim arifesine denk gelmesi faturanın katlanmasına yol açabilir.
2) Bu bakanların hiçbirinin, en azından bu yazıyı yazdığım ana kadar, kamuoyunun karşısına çıkıp kendisini ve oğlunu savun(a)mamış olması AKP'deki erozyonun şiddetini artırdı.
3) Gerek hükümet, gerekse onun kontrolündeki medya bu iddiaları etkisizleştirebilecek elle tutulur bir argüman geliştiremedi. Ne "dış bağlantı", ne de "siyaseti itibarsızlaştırma" suçlamalarının böylesine büyük bir soruşturmanın ağırlığını hafifletmesi mümkün olmadı, olamayacak.
4) Üstüne üstlük hükümet, dün de yazdığımız gibi, soruşturmayı yürütenlerin büyük bölümünü alelacele görevden alarak tuzağa düştü. Böylelikle hem çaresizliğini göstermiş oldu, hem de iddiaların sonuna kadar gidilmesine engel olacakmış gibi bir algı yarattı.
5) 17 Aralık operasyonu, eski günlerdeki gibi, sadece hükümet olmakla kalmayıp aynı zamanda devlet de olduklarını övünerek söyleyen AKP'liler için çok büyük bir şok oldu. Önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "devlet içinde illegal bir örgüt"ten, ardından Başbakan Erdoğan'ın büyük bir hiddetle "devlet içinde devlet"ten bahsetmeleri ve bunları kazıyacaklarını söylemeleri Türkiye'de yepyeni bir dönemin başlayacağının işaretidir. Herhalde bu dönemin startı, haftaya yapılması beklenen geniş çaplı kabine değişikliğiyle verilecek.

CEMAAT SAPASAĞLAM AYAKTA
Gülen cemaatinin 17 Aralık'tan ayakta, hatta dershane kriziyle birlikte almış olduğu yaraları büyük ölçüde sarmış olarak çıktığı söylenebilir. Ancak süreç daha bitmiş değil. Henüz, birkaç polis şefinin görevden alınması dışında hükümetin herhangi bir misillemesine tanık olmadık.
Fakat çok geçmeden 17 Aralık operasyonun çapına denk düşecek bir cevap gelebilir ve Cemaat'in büyük ölçüde bürokrasi içinde varlığını sürdüren "sivil olmayan kanat"ı hedef alınabilir.
Aslına bakılacak olursa "Cemaat kadrolarını devletten ayıklama" projesi uzun zamandır gündemde ve Cemaat de herhalde buna göre bazı tedbirler almıştır. Lakin Gülen hareketi için çok daha büyük bir risk söz konusu: Hükümetin, Cemaat'in sivil kanadını kırmaya veya en azından aşındırmaya yönelik adımlar atması ki dershane projesi buna açık bir örnekti.

FİLDİŞİ KULE
Burada şu notu düşmekte fayda var: Ergenekon, Balyoz vb. süreçlerde hükümet ve Cemaat elele "taraf olmayan bertaraf olur" şiarıyla toplumu kafalarına göre ak ve kara olarak ikiye bölmüş, gri bir alana izin vermemişlerdi. Şimdi iki taraf da, birbirleriyle olan kavgalarına kendi saflarından katılmaları için üçüncü şahıslar arıyor.
Her ne kadar Cemaat'e olan hınçlarını hükümet veya hükümete/Erdoğan'a olan hınçlarını Cemaat üzerinden çıkarmak isteyen az sayıda kişi çıksa da çoğunluk olup biteni uzaktan, fildişi kuleden ve galiba pek de şikayetçi olmadan izlemekle yetiniyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN