Gündem
27 Nis 2015 12:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:30

HSYK'dan jet toplantı: O hakimler açığa alındı!

HSYK, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 75 polisin tahliyesine karar veren iki hakim için toplandı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi bugün olağanüstü toplandı ve tahliye krizinin İstanbul 29. ve 32. Asliye ceza mahkemesi hakimlerini açığa aldı.
Sanık avukatlarının reddi hakim itirazlarını kabul eden daha sonra “10 Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘yok hükmünde kararı’ yok hükmündedir” diyen ve suç duyurusunda bulunma kararı alan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve tahliye kararlarını verip, Başsavcılığın gönderdiği dosyayı “tahliye kararları yerine getirilsin” diyerek infaz savcılığına tekrar yollayan İstanbul 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer açığa alındı.
HSYK Teftiş Kurulu Başkanı’nın emri ve “denetim yetkisi” kapsamında tahliye kararlarının verdiği Cumartesi gecesi iki başmüfettiş görevlendirilmişti. Hakimler ve Savcılar Kanunu ile HSYKT Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin 17. maddesi kapsamında 29 ve 32. İstanbul Asliye Ceza Mahkemelerine denetim emri çıkarılmıştı. Çağlayan’a gidip denetim yetkisini kullanan iki HSYK müfettişi ön raporlarında, yetkisiz şekilde dosyayı görmeden işlem yapan iki hakimin açığa alınmasını teklif ettiler. HSYK, iki hakimi de ön rapor ışığında açığa aldı.
2 HAKİME TEDBİREN AÇIĞA ALMA
29 ve 32. Asliye Ceza Hakimleri haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar tedbiren açığa alındılar. Bu süreçte, açığa alınan hakimlere maaşlarının 3’te 2’sinin ödeneceği bildirildi.
POLİSLERİ TAHLİYE EDEN HAKİM DE AÇIĞA ALINDI
HSYK 2. Dairesi’nin usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında üç polisin tutuklanmasına yapılan itirazların kesinleşmesine rağmen nöbetçi Hakim Habil Kahraman’ın da, yeni bir delil aramaksızın, dosyayı inceleme gereği bile duymadan istihbaratçı polisleri serbest bıraktığı gerekçesiyle yapılan soruşturmada açığa alınmasına karar verdi.

HSYK'DAN SERT YANIT
HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, 3 hakimin 4’e 2 oy çokluğuyla geçici olarak açığa alındığını açıkladı. Yılmaz, tahliye kararını veren hakimleri de sert bir dille eleştirerek, “Nedir bu ısrarın arkasındaki sebep?” diye sordu. Yılmaz, şu açıklamayı yaptı:
"Kanundan kaynaklanmayan yetkiyi kullanan, kanunun emredici hükmüne aykırı karar veren bir hakimin varlığı, kamu düzeni, hukuk güvenliği ve saygınlığı için felaket olacaktır. Bugüne kardar böyle bir kaos olmadı, hiç kimse böyle bir suç işleme lüksüne sahip değildir. Kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Hakimler, anayasada tarif edildiği üzere, anayasa ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiç kimsenin yargıya olan güveni sarsmaya hakkı yoktur. Evraklar hiç incelenmeden hangi şüpheliler hangi sula suçlanıyor, aleyhindeki delillere bakmadan karar veriyor, nedir bu ısrarın arkasındaki sebep?"