Gündem
06 Mar 2024 12:14 Son Güncelleme: 06 Mar 2024 12:49

Hrant Dink davasında yeni gelişme; Ogün Samast ifade verdi

Hrant Dink cinayeti davasında ifade veren Ogün Samast “Yasin’den korkuyordum. ‘Sen yapacaksın bu işi, cayarsan bedelini ödersin’ diye tehdit etti” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada ceza alan 11 azmettirici ve kamu görevlisinin, 'Anayasayı ihlal' ve 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlanan Ogün Samast; cinayete giden süreci anlattığı ifadesinde "Yasin arkamız sağlam, sıkıntı yok, bu işi yapmazsan bedeli ağır olur dedi bana. Devletten kimseyle tanıştırmadılar beni. Yasin ve Erhan sık sık konuşuyordu. Yasin’in konuşma ve hareketleri her görüşmeden sonra sık sık değişiyordu. Eski ifadelerim doğrudur ama şimdi hatırlamıyorum” diye konuştu.

Samast cinayet gününü de şu sözlerle anlattı:

Olay yerinde beni takip edenler vardı. Fotoğraflarını da gösterdiler bana sonra. Yasin’i aradım. Korkma onlar bizden sen devam et dedi. İsim geçmedi ama devlet arkamızda rahat olun dedi Yasin hep bana. Samsun’da alındığımda korktum. 16 yaşındaydım. Rahat ol sana kimse bir şey yapamaz demişlerdi bana.
Ramazan Akyürek’in avukatının sorusu üzerine Samast, “Ramazan bey ve Ali Fuat’ı tanımıyorum. Onlardan talimat almadım. İsimlerini Erhan ve Yasin’den duydum” yanıtını verdi.

Kimler yargılanıyor?

Hrant Dink cinayeti faili olarak hüküm giydiği davada tahliyesinin ardından hakkında ek iddianame hazırlanarak bu davaya dahil edilen Ogün Samast, duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlandı. Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolçu, Tuncay Uzundal, dönemin emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam da duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

Mahkeme heyeti dosyanın mütalaa için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Heyet ayrıca, Ogün Samast’ın adli kontrolünün devamına, bir dahaki duruşma 29 Mayıs 2024 tarihinde yapılmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

Gazeteci Hrant Dink,19 Ocak 2007'de Agos Gazetesi’nin Şişli’deki binası önünde uğradığı suikastta öldürüldü. Ogün Samast suikasttan 36 saat sonra, Trabzon’a giderken Samsun Otogarı’nda yakalandı. Cinayette kullanılan silah da ele geçirildi. 16 yıl 10 aydır cezaevinde kalan Samast 15 Kasım 2023 tarihinde tahliye edildi.