Gündem
03 Eki 2013 17:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

HRANT DİNK CİNAYETİNDE FLAŞ KARAR!

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine bakan mahkemeden sürpriz karar..

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007'de İstanbul’da uğradığı silahlı saldırıda ölümü olayında ihmali olduğu gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırılan dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Yargıtay’ın bozma kararının ardından Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlandı.

Mahkeme heyeti, davanın İstanbul'daki ana davayla birleştirilmesini talep etti.Dink suikasti döneminde Trabzon Jandarma Komutanlığı görevinde bulunan Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde 'Görevi ihmal ve evrakta sahtecilik' suçundan dava açıldı. Bu dava sürerken, Adalet Bakanlığı ’nın incelemesi sonucu Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde de aynı suçlardan ikinci bir dava açıldı. Ancak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, aynı suçtan iki dava olamayacağı gerekçesiyle davayı reddetti. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada ise Albay Ali Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız 6, diğer 4 asker ise 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

YARGITAY 'RET' KARARINI BOZDU
Ancak Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin 'davayı ret' kararını görüşen Yargıtay 5'inci Dairesi, davaların yüksek görevli Ağır Ceza'da birleştirilmesi gerektiği halde davanın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından redddilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek 'ret' kararını bozdu. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, Albay Ali Öz’ün Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına karar verdi.Suikastle ilgili Temmuz 2006'da kendisine bilgi verildiği halde, Yasin Hayal ve üyesi olduğu örgüt hakkında yasal işlem başlatıp Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmediği için 'görevi kötüye kullanma suçundan' Albay Ali Öz hakkında verilen kararın bozulmasını isteyen Yargıtay, ayrıca yine Albay Öz hakkında, 2006 Temmuz ayında öğrendiği bilgileri Dink suikastinden sonra öğrenmiş gibi sahte içerikle 'Görev Sonuç Raporu' ve 'Haber Kayıt Bildirim Formu' düzenlemekten açılan her iki dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmesi gerektiğine hükmetti.

MAHKEME BİRLEŞTİRME İSTEDİ
Yargıtay'ın yeniden yargılama kararının ardından Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmaya 'görevi kötüye kullanmak' suçundan yargılanan Albay Ali Öz’ün avukatı Ali Sürmen ile Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcı katıldı.

Mahkeme heyetinin ara kararında, "Ali Öz, Yasin Hayal ve arkadaşlarının kurduğu suç örgütünün suikast hazırlığında olduğu konusundaki istihbari bilgiler kendisine ulaşmasına rağmen, kanuni işlem başlatmamıştır. Adı geçen örgüte hizmet etme ve yardımda bulunma ihtimalinin ve suç örgütünün yapısı ve faaliyetlerinin belirlenmesi itibarıyla, dosyanın İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davayla birlikte görülmesinin doğru netice alma bakımından daha uygun olacağı mütalaa edilmiştir" denildi.