Ekonomi
04 Eki 2021 17:14 Son Güncelleme: 04 Eki 2021 17:19

Honda’dan çalışanlarına dudak uçuklatan tazminat!

Honda markası Türkiye’den çekilme kararı aldı. Bunun üzerine son aracını 28 Eylül tarihinde tamamlayan Honda, fabrikasını kapatırken çalışanlarına dudak uçuklatacak tazminatlar bıraktı.

Gebze’deki fabrikasını kapatma kararı alan Honda, çalışanlarına dudak uçuklatan tazminat ödemeleri yaptı. Birkaç yıl önce Avrupa’daki fabrikalarını kapatma kararı aldığını açıklayan Honda, Gebze’deki fabrikasını kapatmasının ardından işten ayrılan çalışanlarına inanılmaz ödemeler yaptı. Sosyal medyada sık sık gündeme gelen Honda’nın ödediği tazminatları ise duyanlar inanamadı. Peki, Honda çalışanlarına ne kadar ödedi? Honda fabrikasını neden kapattı?

HONDA FABRİKASI NEDEN KAPANDI? 

Honda, 24 senelik üretim sürecinin arkasından Gebze'deki fabrikasını kapatma kararı aldı. Bu şekilde 1997’den beri Türkiye’de üretim yapan Honda'nın Türkiye macerası da son buldu. Türkiye, bundan sonra Honda modellerini yurt dışından ithal edecek.

Daha önce General Motors (GM) bünyesindeki Chevrolet markası da Türkiye ve Avrupa’dan çıkma kararı almıştı. Kapanan Opel Torbalı fabrikasının ardından çalışanlar da işsiz kalmıştı. Son zamanlarda kapanan şirketler arasında en bonkör davrananı ise Honda oldu.

24 yıldır Türkiye’de üretim yapan Honda, en son Civic Sedan’ı 28 Eylül 2021’de banttan indirdikten sonra çalışanlarına bir veda partisi düzenledi. Tüm çalışanlarıyla helalleşen şirket yönetimi, faaliyetlerini İstanbul Maltepe’deki yeni merkez binasında sürdürmeye başladı.

HONDA ÇALIŞANLARI NE KADAR TAZMİNAT ALDI?

Honda Türkiye 30 Eylül 2021 tarihinde 1200 çalışanının kıdem tazminatlarını banka hesaplarına yatırdı. Ayrıca işten çıkarılan işçilere 8 maaş tutarındaki ihbar tazminatları da ödedi.

Bunun dışında tüm çalışanlara birer cumhuriyet altını hediye eden şirket, bazı çalışanlar da ek olarak birer maaş performans ikramiyesi ödemesi yaptı.

“Çılgın kapanış” sloganıyla üretim bölümlerinde çalışanlarına kapanış tazminatı vereceğini duyuran Honda; 10 senesini doldurmayanlara 40, 10 seneden fazla çalışanlara ise 48 maaş tazminat verdi.

Honda Türkiye’de çalışan bir işçinin ortalama 6 bin TL aldığı düşünüldüğünde, her bir çalışana verilen kapanış tazminatının yaklaşık 300 bin TL olduğu ifade ediliyor. Fakat bu paradan yüzde 30 civarında vergi kesintisi yapıldığı da söyleniyor.

Honda Türkiye şirketinin çalışanlara yaptığı ödemelerin 700 milyon TL’yi bulduğu tahmin ediliyor.