Medya
26 Mar 2012 12:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:28

HOLLYWOOD'DA DOĞULU BİR ÖNCÜ: MUSTAFA AKKAD ANILIYOR

Medyaradar Sinema-TV yazarı Murat Tolga Şen'in de konuşmacı olarak katılacağı gecede Çağrı ve Ömer Muhar filmlerinin unutulmaz yönetmeni anılacak.

1950’lerin başlarından itibaren bünyesine dahil olduğu “sinemanın başkenti” Hollywood’da 50 yılı aşkın bir süreyle televizyon muhabiri, senarist, yönetmen yardımcısı, sorumlu yapımcı ve nihayet yönetmen olarak görev yapan, bu süre zarfında “Allah’ın Elçisi: Hz. Muhammed” (Mohammad, Messenger of God), “Çağrı” (Al Risalah) ve “Çöl Arslanı: Ömer Muhtar” (Lion of the Desert) gibi destansı nitelikte üç büyük tarihsel yapıma, yanı sıra da “Cadılar Bayramı” (Halloween) serisi gibi günümüzde artık her biri kült mertebesine ulaşmış popüler korku-gerilim filmlerine imza atan Suriye asıllı Amerikalı sinema ustası Mustafa Akkad, İslâm dîninin doğuş öyküsünü işlediği klasik başyapıtı “Allah’ın Elçisi: Hz. Muhammed”in sinema salonlarında ilk kez gösterime girmesinin 35’inci yıldönümünde İstanbul’da düzenlenecek geniş kapsamlı bir programla anılacak.  

Mustafa Akkad , üstün başarılarla dolu bir benzersiz bir kariyerin ardından da 9 Kasım 2005 günü Ürdün’ün başkenti Amman’da gerçekleşen bombalı bir saldırıda hayata gözlerini yummuştu.    

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu bir günlük anma programında Akkad’ın hayatından ilginç kesitleri ele alan bir “mini belgesel film”in gösterimi yapılırken, merhum sanatçının film setlerinde çekilmiş fotoğraflardan oluşan, şimdiye kadar pek çoğu hiç gün ışığına çıkmamış 300’e yakın görsel malzemenin sinemaseverlerle ilk kez buluşacağı bir de sergi açılacak. Ayrıca, yine aynı etkinlik kapsamında, Türkiye’nin seçkin sinema-TV yazarlarının katılacağı bir panel düzenlenecek. 

Moderatörlüğünü Yeni Şafak gazetesi sinema yazarı Ali Murat Güven’in üstleneceği panelin konuşmacıları ise Dr. Yusuf Kaplan (Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı, iletişim bilimci), Murat Tolga Şen (medyaradar.com, otekisinema.com, beyazperde.com siteleri sinema-TV yazarı) Bedir Acar (Star gazetesi kültür-sanat servisi şefi) ve Banu Bozdemir (cinedergi.com, beyazperde.com, Popüler sinema siteleri sinema-TV yazarı) olacak.    

31 Mart 2012 Cumartesi günü İstanbul-Beyoğlu’nda, Galatasaray-Tünel mevkiindeki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan “Hollywood’da Doğulu Bir Öncü: Mustafa Akkad” başlıklı anma programı kapsamındaki etkinliklerin saatleri ise şöyle:

Mustafa Akkad-Set Fotoğrafları Sergisi: 31 Mart Cumartesi / 10.00-21.00 saatleri arasında gezilebilir. (Yalnızca bir günlük etkinliktir.)

Mustafa Akkad-Mini Belgesel: 31 Mart Cumartesi / 14.00-14.15 arası gösterilecektir.

Mustafa Akkad-Panel: 14.15-16.30 arası düzenlenecektir.  

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’ndeki bütün bu etkinliklere giriş ücretsizdir.  


TZTKM Adres: İstiklâl Caddesi, Şahkulu Bostanı Sokak, No: 8  Tünel-Beyoğlu

TZTKM Tel: (0212) 293 12 70 (3 Hat)