Gündem
16 Haz 2015 12:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:39

Hollywood yıldızıyla evli Türk Şeker Kralı öldü

Cumhuriyet’in ilânının ardından Türkiye’nin ilk şeker fabrikasının kurucuları arasında yeralan Mehmed Hayri Bey'in üçüncü oğlu olan Ali İpar 4 gün önce Brezilya'da öldü.

Bir zamanlar, Türkiye’nin en zengin ve tanınmış ailelerinin başında İpar’lar gelirdi. Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’ndan, Kadıköy’deki İpar Köşkü’ne kadar pek çok gayrimenkulü olan bu ailenin oğuları Ali İpar ise, Hollywood’a kadar gidip, dönemin Angeline Jolie’leri Charlize Theron’larıyla çıkıyordu.

O yılların en vamp kadını Rita Hayworth’la sevgili oldu, dönemin ünlü yıldızı Virginia Bruce’la ise iki evlilik yaptı. İşte o Ali İpar, 4 gün önce, 12 Haziran’da Brezilya’da öldü ve orada toprağa verildi.

Ali İpar, bir zamanlar en renkli Türklerdendi, bir Osmanlı paşasının kızı olan Tevhide Hanım ve “Atatürk’ün müteahhidi” olarak bilinen Hayri İpar’ın üçüncü çocuğu olarak 1921’de dünyaya geldi.

Baba Hayri İpar, 1882 yılında Mudanya’da doğmuştu. Osmanlı sarayında görev yapan İmrahor Mehmet Faik Paşa’nın büyük kızı Emine Tevhide Faik ile evlendi ve bu evlilikten altı çocuğu vardı. I. Dünya Savaşı’dan sonra yüzbaşı rütbesiyle askerlikten emekliye ayrıldı ve ticarete başladı. Cumhuriyetin kurulmasından sonra Türkiye’nin sayılı işadamları arasına girdi.

TALİHSİZ AİLE

Hayri bey, 1925 yılında kurulan Kazım Taşkent ve Şakir Kesebir ile birlikte İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları T.A.Ş. adlı şirketi kurdu.

“Şeker kralı” olarak ünlenen ve büyük bir servet sahibi olan Mehmet Hayri Bey, 1930’da Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nı, 1931’de İstanbul Belediye Başkanı Cemil Bey’in Çiftehavuzlar’daki muhteşem köşkünü; ardından Teşvikiye’deki ünlü Park Apartmanı’nı satın aldı. Bu konutlarda ve sahip olduğu daha bire çok köşk ve yalıda ailesiyle birlikte şatafatlı bir yaşam sürdü. 1940’ta Hayır Sevenler Cemiyeti’ni de o kurdu.

II. Dünya Savaşı çıktığında Türkiye’nin savaşa gireceği, servetine el konulacağı korkusuyla ülkeyi terk etti. ABD’ye giderek Los Angeles’ta Beverly Hills semtinde bir malikânede yaşamını sürdürdü. İpar Ailesi, zenginliği kadar talihsizlikleri ile de gündeme geliyordu, Murat Bardakçı’nın deyimiyle “Bahtsız bir aile”ydi İpar’lar. En küçük oğlu Mehmet intihar etti.

RENKLİ YAŞAM

Ailenin ABD yılları, Ali İpar’ın Hollywood ünlüleri ile birlikte olduğu yıllar oldu. Burada kardeşleriyle birlikte film işine merak saran Ali İpar, 1948’de yakın arkadaşı yönetmen William Rowland’ın Louis K. Ansell Productions şirketi adına çekeceği Woman in The Night adlı filmin senaryosunu yazdı.

Bu filmin Meksika’daki çekimlerinde tanıştığı aktris Virgina Bruce ile evlenen İpar, 1952’de “Salgın” isimli ilk renkli Türk filmini çekmeye başladı. Film, laboratuvar işlemleri için Amerika’ya gönderildiği sırada vizyona Muhsin Ertuğrul’un “Halıcı Kızı” girdiğinden “ilk renkli Türk filmi” unvanını alamadı, daha sonrasında İpar’ın bir de İstanbul hakkında belgesel denemesi oldu.

İpar, Amerikalı aktris Rita Hayworth’le aşk yaşadı. Sonra da kendisinden 11 yaş büyük Virginia Bruce ile tanıştı. Ali İpar ile Virginia Bruce, ilki 1946–1951 yılları arasında, ikincisi ise 1952–1964 yılları arasında olmak üzere iki evlilik yaptı. Çiftin boşanması da prosedüreldi, Türk yasaları askerlerin yabancılarla evliliği yasaklamasından kaynaklanıyordu.

Kaynak: Cumhuriyet