Eğitim
05 Tem 2023 16:40 Son Güncelleme: 05 Tem 2023 16:42

Hollanda okullarda telefonu yasaklayacak

Hollanda hükümeti, cep telefonları da dahil olmak üzere elektronik cihazların öğrenimi aksatmasını engellemek amacıyla sınıflarda yasaklanacağını duyurdu. Önümüzdeki yılın başında yürürlüğe gireceği açıklanan düzenlemenin okullarla uzlaşı içinde başlatılacağı belirtildi.

BBC’nin haberine göre Hollanda Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf cep telefonlarının hayatımızla iç içe geçmiş olsa da sınıflara ait olmadığını söyledi. Bakan, sözlerine devam ederken “Öğrenciler orada konsantre olabilmeli ve iyi öğrenmeleri için her türlü fırsat verilmeli. Cep telefonlarının bunu bozduğunu bilimsel araştırmalardan biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Tıbbi ihtiyaçları olan ya da engelli öğrenciler ve dijital becerilere odaklanan sınıflar da dahil olmak üzere bazı istisnaların yer alacağı düzenlemeye göre tabletler ve akıllı saatler de yasağa dahil olacak.

Yasağın bu aşamada yasal olarak uygulanabilir olmadığı ancak gelecekte bunun değişebileceği aktarıldı.

Habere göre çeşitli araştırmalar, çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin sınırlı tutulmasının bilişsel gelişime ve konsantrasyonun artmasına olumlu etkiler yaptığını ortaya koydu.

Hollanda’nın bu duyurusu, geçen hafta Finlandiya hükümetinin okullarda telefon kullanımı kısıtlamayı amaçlayan yasa hazırlığında olduğunu açıklamasının ardından geldi.