Radar Hattı
31 Tem 2007 09:42 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:49

HIRSIZLIK ZANLISI P.B.'NİN GÖRÜNTÜLERİ İÇİN SAVCI "ANAYASAL ÖZGÜRLÜK" DEDİ!..

Hırsızlık ve kapkaç suçundan 24 kez yakalanan 8 yaşındaki kız çocuğunun fotoğraf ve görüntülerinin Kanal D'de ve Hürriyet gazetesinde yayınlanması üzerine bu kuruluşlar hakkında yapılan şikayetle ilgili olarak, tartışılacak bir karar verildi.

Bağcılar Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır "Suç makinesi" olarak lanse edilen P.B.'ye karşı "teşhir, iftira, hakaret" suçu işlendiği gerekçesiyle yapılan başvuru için "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verdi. Savcı "Anayasal özgürlükler çerçevesinde haberin duyurulmasında atılı suçların manevi kasıt ögesinin oluşmadığı düşüncesine varılmıştır" ifadesini kullandı.

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

P.B.'nin avukatlarından Gülizar Tuncer Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na başvurarak itiraz etti. Cezai ehliyeti olmayan, yaşı nedeniyle ifadesi bile alınamayan P.B.'nin fotoğraflarının yüzü ve gözleri açık şekilde yayımlanmasının Basın Kanunu'na aykırı olduğunu belirten Tuncer yasadaki açık hükümlere dikkat çekti. Avukatların itiraz dilekçesinde "Savcılık makamı kararda kullandığı ifadelerle basın suçunu işleyenlerden daha ağır bir suç işlemiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Masumiyet Karinesi ilkesine açıkça aykırıdır." ifadesi yer aldı.

'ÇOCUK, KİŞİ SAYILAMAZ'

P.B.'nin 18 yaş altında olduğu için "Küçük" veya "Çocuk" olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilen dilekçede mağdur çocuğun, "bu kişinin" şeklinde tanımlanmasının yasalara aykırı olduğuna dikkat çekilerek, "Savcılık Küçüklerin Korunması Hakkındaki Kanun hükümlerine aykırı davranmıştır" denildi. Dilekçede, Hrant Dink cinayeti zanlısı O.S.'nin İstanbul Valiliği ve emniyet müdürlüğünün kararıyla basına dağıtılan fotoğrafları nedeniyle, basın kuruluşlarına bir çok dava açıldığı da hatırlatıldı.

BASIN KANUNU "SUÇ" DİYOR

BASIN Kanunu'nun 21/C maddesinde, "18 yaşından küçük suç faili veya mağdurlarının kimliklerini açıklayacak ya da tanınmalarına yol açacak yayın yapanlar 1 milyar liradan 20 milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Ceza bölgesel süreli yayınlarda iki milyar liradan, yaygın süreli yayınlarda on milyar liradan az olamaz" ibaresi yer alıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi ve 2. fıkrası da kimsenin yargılama bitmeden suçlu ilan edilemeyeceğini ve küçüklerin korunması için tamamen veya kısmi sansür uygulanabileceğini belirtiyor.

Zülfikar Ali Aydın/SABAH