Gündem
06 Eyl 2017 16:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:06

Hintli gazeteci evinin önünde öldürüldü!

İktidardaki Hindu milliyetçisi siyasileri eleştiren, Hindistan'ın tanınmış gazetecilerinden Gauri Lankesh başından vurularak öldürüldü.

Gauri Lankesh, Hindistan'da haftalık bir gazeteye yazdığı yazılarla “korkusuz ve açık sözlü” bir gazeteci olarak biliniyordu. İktidar partisi üyeleri de dahil olmak üzere, muhafazakâr Hindu milliyetçilerine yönelik eleştirileriyle tanınıyordu.

Polis, 55 yaşındaki Lankesh'in, Bangalor'daki evinin önünde motosikletli kişiler tarafından başından ve göğsünden vurulduğunu belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Lankesh'in ölümü Hindistan çapında protesto edilirken, Bangalore, Mumbai ve başkent Delhi'de çeşitli protesto gösterileri planlandı.

Lankesh'in ölümü, Hindistan'da son dönemde laik söylemler içeren yazılar yazan ve konuşmalar yapan gazeteci ve aktivistlere karşı gerçekleştirilen suikastlerden biri olarak gösteriliyor.



HEDEF GÖSTERİLİYORLAR

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü gözlemcileri, radikal milliyetçi gazetecilerin diğer gazetecileri karalama kampanyaları ve tehditlerle hedef gösterdiklerini söyledi.

Gauri Lankesh geçen yıl yerel BJP liderleri hakkında yayınladığı bir rapor nedeniyle hakaret suçundan mahkûm edilmişti. Altı ay hapis cezasına çarptırılan Lankesh kefaletle serbest kalmıştı.

DAHA FAZLA HEDEF ALINIYORLAR

Aktivistler, Hint muhabirlerin radikal Hindu milliyetçileri tarafından giderek daha fazla hedef alındığını söylüyor.

Son birkaç yılda, Hindu milliyetçilerine karşı eleştirel gözüken gazeteciler sosyal medyada hedef gösterildi ve pek çok kadın gazeteciye tecavüz ve saldırı tehdidi geldi.

Hindistan'da iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) bakanları, kadın gazetecileri İngilizce "presstitute" (gazeteci ve fahişe sözcüklerinin birleşimi) terimleriyle tanımlamışlardı.

#GAURİLANKESHMURDER

Karnataka eyalet valisi Siddaramaiah, Lankesh'in ölümüne tepki gösterirken, durumu "demokrasiye suikast" olarak nitelendirdi.

Hindistan Editörler Birliği ise cinayeti "demokrasi konusundaki muhalefet ve basın özgürlüğüne karşı acımasız bir saldırı" olarak nitelendiren bir bildiri yayınladı.

Twitter'da #GauriLankeshMurder (#GauriLankeshCinayeti) etiketi, Hindistan'da trend konular listesine girdi. Ancak bu başlığın altında cinayeti kınayanlar olduğu kadar Lankesh'in ölümünü kutlayan mesajların da atıldığı belirtildi.