Medya
14 Ağu 2013 10:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

HINCAL ULUÇ'TAN RTÜK'E SON UYARI; SİZ SUSSANIZ BEN SUSMAYACAĞIM!

Sabah yazarı Hıncal Uluç, RTÜK'ü hangi alanda görevini yapmamakla suçladı ve bir kez daha göreve çağırdı?

RTÜK'e son çağrı!..

Bu ülkede ne işe yaradığını anlamakta gerçekten güçlük çektiğim bir kurum var. RTÜK!.
Pardon, inkar etmeyelim bir işleri var.. Kazablanka filmini yayınlarken, Humprey Bogart'ın simgesi sigarayı sıkıysa mozayıklamak.. İçki mozayık, arkadaki dükkanın adı mozayık, masadaki kola mozayık. İşleri film seyretme zevkinin içine tükürmekse, onu fevkalade başarıyla yapıyorlar..
Ama işleri eğer bu milletin adam gibi televizyon izlemesini sağlamaksa, orda ilkeleri "Erkekliğin onda dokuzu kaçmak, onda biri hiç görünmemek.."

Tüm, ama tüm televizyonlarımız, RTÜK'ün adeta ihlal edilsin diye bin açık kapı bırakarak hazırladığı reklam yönetmeliğini paramparça ediyorlar..
RTÜK'ten gık yok.. Niye yok?.

Çünkü reklamların yüzde bilmem kaçı otomatik kesilip RTÜK'e gidiyor..
Efendim, RTÜK kurallarına göre en uzun reklam arası 6 dakika..
Dün gece saat tuttum.. Tam 15 dakika sürdü ara..
RTÜK şimdi açıklama yollar.. Efendim şöyleymiş de, böyleymiş de..
Palavra..

Amerika'da, yasal süreyi 1 saniye geçir bakalım.. Adamı paramparça ederler..
Bu ülkede ben reklam verenlere şaşıyorum. Herkes aranın 15 dakika olduğunu biliyor ve kimse reklam izlemiyor. O zaman bu milyarlarını niye yağdırıyorlar?. Gerizekalı mı bunlar?.
Yahu RTÜK.. Hadi işi bilmiyorsun.. Gidip baksana bilenler nasıl yapıyor?. Amerika ne yapıyor, İngiltere, Fransa.. Almanya.. Bu rezillik niye onlarda yok da bir bizde var?. Suçlu siz olmayasınız sakın?.

İşte futbol sezonu başladı.. Size geçen ay yalvardım. "Bir canlı yayın yönetmeliği yapın, bu yıl temiz maç izleyelim" diye.. Okuyan oldu mu içinizde?. Görevli adamlarınız var. Mutlak kesip önünüze koymuşlardır, Sabah okumasanız bile, muhatap bizzat şahıslarınız olduğu için..
Okuyan tek kişi çıktı mı içinizde?. Her maç günü en az 25 milyonu ekran başında toplayan yayını temizlemek aklınızdan geçti mi acaba?.

İşte, Süper Kupa maçının bitiminde Türkiye'nin 20 yıldır özlediği sahneler yaşandı. Kazanan Galatasaray ve kaybeden Fenerbahçe futbolcuları sarmaş dolaş oldular. Emre, tüm rakipleri yanlarına gidip teker teker öptü..

atv izleyicileri bu çok önemli sahneleri göremediler. Çünkü, hakemin düdüğü ile birlikte reklama girildi, bu çok duygusal, çok insancıl ve çok eğitici, örnek sahneler yayınlanmadı. Suçlu atv mi?. Ben atv müdürü olsam başka şey yapar mıyım?. Herkes işin suyunu çıkarırken, ben kurumuma zarar verir miyim?. Tersine haksız rekabet yaratır mıyım?.

Bu rezaleti, bu utancı, bu ayıbı önlemenin tek yolu var. RTÜK'ün adam gibi, açık kapı bırakmayan, net, yorumsuz reklam yönetmeliği hazırlaması. O zaman tüm televizyonlar eşitlenir. O zaman uyanıklık kalmaz. O zaman biz ekran başında insan olduğumuzu, adam yerine konduğumuzu, eşek muamelesi görmediğimizi anlarız..

Ne dediğimi anladınız mı RTÜK üyeleri?. Anlayan biriniz çıktıysa, iki satır yazar mı?. Aynen yayınlayacağım, söz.. Harfi harfine.. İmlanızı bile düzeltmeden..
Hadi biriniz çıkın.. Çıkın yahu?.

Çıkın da, ekran pisliği içindeki maçlardan, 15 dakika aralarla izlenen programlardan nasıl kurtulacağımızı anlatın..

Ya da deyin ki..
"Canınız cehenneme.. Biz RTÜK'ün aldığı yüzdeye bakarız. Gerisi umurumuzda değil. O saydığın ülkeler, Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya uygar ülkeler.. Bizim uygarlık neyimize?.. Paralar tıkır, benim kuralım budur.."
Susmanız bu demek olacak, bileceksiniz..
Bir şey daha bileceksiniz?.
Siz sussanız bile ben susmayacağım..
Sizi konuşturana dek yazacağım!..

Hıncal Uluç'un yazısının tamamı için tıklayın