Gündem
10 Ara 2013 16:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

Hıncal Uluç Defne Joy'un ailesine 10 bin TL ödeyecek

Hıncal Uluç, Defne Joy'un ölümü ile ilgili kaleme aldığı yazısından dolayı tazminat ödeyecek.

Defne Joy Foster'in ölümünden iki gün sonra kaleme aldığı 'Su testisi su yolunda kırılır' başlıklı yazısı nedeniyle Hıncal Uluç, Yargıtay'ın bozma kararı sonrası 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.

"BİR BEBEĞE KALABİLECEK EN AĞIR YAZI"
Hakim Nesrin Merih Göçer, kararda Hıncal Uluç'un yazısıyla ilgli Foster'in bebeğine annesiyle ilgili bırakılan en ağır yazılı belgelerden biri olduğunu belirtti.

"SU TESTİSİ" YAZISI ÇOK TEPKİ TOPLAMIŞTI
Gazeteci Hıncal Uluç, sunucu Defne Joy Foster'in 2 Şubat 2011 yılında Kerem Altan'ın evinde ölü bulunmasından 2 gün sonra ''Bu Nasıl Bir Mahalle Baskısıdır?'' başlıklı yazısında "Aldatılan bir koca ve unutulan bir bebek. Ama böyle bir insana öldü diye saygı duymamı kimse benden beklemesin. Defne'nin ölümü tipik bir su testisi su yolunda kırıldı olayıdır" ifadelerini kullanmıştı.

ANNESİ VE EŞİ 100 BİN TL TAZMİNAT İSTEMİŞTİ
Bu yazı üzerine Foster'ın eşi İlker Yasin Solmaz ile annesi Hatice Foster, Uluç hakkında 100 bin TL'lik tazminat davası açmıştı. Aile; kişilik hakları ile aile ve özel hayatlarının dokunulmazlığının açık ve net bir şekilde ihlal edildiğini ileri sürmüştü.

"SOMUT BİR DURUM ELEŞTİRİSİ"
Uluç ise yolladığı yanıt dilekçesinde yazının Kerem Altan'ın açıklamaları, polisteki ifadesi ve basında çıkan haberlerden toplanan somut bir durum eleştirisi olduğunu, İlker Yasin Solmaz'ın şahsına yönelik bir saldırı olmadığını kaydetmişti.

İKİ TARAF DA TEMYİZ ETMİŞTİ
İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 13 Eylül 2011 günü Uluç'un 20 bin TL tazminat ödemesine karar vermişti. Ancak her iki taraf da kararı temyiz etmişti. Foster'ın eşi ve annesi tazminat miktarının yükseltilmesini, Uluç ise reddini istemişti.

"KARAR DOĞRU TAZMİNAT YANLIŞ"
Temyiz talebini inceleyen Yargıtay 5. Hukuk Dairesi, haberin kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği yönündeki kararın doğru olduğunu ancak verilen tazminat miktarının yüksek olduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın kararında "mahkemenin takdir edeceği tazminat tutarı, zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirebilecek tazminata benzer bir işlevi olan özgün bir nitelik taşır. Bir ceza olmadığı gibi malvarlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanmasını da amaç edinmemiştir" denilerek tazminat miktarnının azaltılması istendi.

MAHKEME YARI YARIYA İNDİRDİ
Bozma kararı doğrultusunda dün İstanbul 5. Asliye Hukuk mahkemesi'nde yeniden ele alınan dosyada Hıncal Uluç, yeniden kusurlu bulundu. Mahkeme, Uluç'un Foster'in hem annesi hem de eşi için 5'er bin TL olmak üzere toplam 10 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Duruşmaya avukatı Ayşegül Mermer ile birlikte katılan Defne Joy Foster'ın annesi, karardan duyduğu üzüntüyü dile getirmek için hakime "Ben anneyim, sizin böyle bir şey başınıza gelmiş olsaydı" diye seslendi. Bunun üzerine hakim, duruşmanın bittiğini belirterek, Foster'ın avukatını uyardı.