Röportaj
21 Eki 2018 12:34 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:56

Hilal Cebeci kafa karıştırdı: "Kariyerim boyunca cinselliği hiç kullanmadım!"

"Bella Ciao" (Çav Bella) şarkısını seslendiren ve büyük tepki çeken şarkıcı Hilal Cebeci, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Popçu Hilal Cebeci, İtalya'da faşizme karşı direniş marşı olan "Bella Ciao" (Çav Bella) adlı halk şarkısını İtalyanca olarak seslendirdiği bir klip yayınlamıştı. Klip ve şarkının uyarlaması izleyenlerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Cebeci, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Hilal Cebeci, konuyla ilgili olarak, Hürriyet'ten Nurdan Sözgen'e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İşte Hilal Cebeci ile yapılan o röportajdan dikkat çeken satırlar:

- 'Çav Bella’yı yeniden yorumlamaktaki amacınız dikkat çekmek miydi?

- Bir sanatçı olarak sevdiğim bu şarkıyı yorumlamak istedim. Tabii amaç ses getirmek, konuşulmak, eğlendirmek, duyguları daha çok paylaşmak, 8 yaşındaki çocuğun diline düşürmek, 15 yaşındaki genci şarkıdan haberdar etmekti.

- Klipteki dans sahnelerine ve popo sallama figürlerinize gelelim. Neden bir direniş şarkısına bunları eklediniz?

- Elektronik dans müziği yaptım. Ben klipte dans etmeseydim insanlar bu şarkıyla dans etmeyecek miydi?

- 'Çırpınırdı Karadeniz’i de böyle dans edip söyleyebilir miydi?' diyenlere cevabınız ne?

- ‘Çırpınırdı Karadeniz’i elektro dans müziğiyle söylemeyeceğim gibi dans da etmem. Bizim kültürümüzde bazı şeyler kutsal kabul edilir. Bu tarz eserler de kutsaldır, saygı duyulmalıdır. Dans ederek söylemek saygısızlık değil tabii ancak şarkının ritmine, makamına bağlı kalınmalı diye düşünüyorum.

'GERÇEK BİR DEVRİMCİ OLMAYA ÇALIŞIYORUM'

- ‘Çav Bella’ da 2. Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların söylediği bir şarkı ama...


- Avrupa’daki kültüre göre bir işçi marşı önemlidir, saygı duyulmalıdır ancak dans etmek, tekno müziklerle söylemek saygısızlık kabul edilmez. Artık evrenselleşmiştir, herkesin şarkısıdır.

- 'Bu şarkıyı söyleyerek devrimcilerin ruhunu sızlattı' eleştirilerine ne diyorsunuz?

- Bunu devrimcilerin ruhlarına sormak lazım. Böyle düşünen insanların devrimcilik nedir, bu ideoloji neyi savunur, insanın gündelik hayatına nasıl yansımalı gibi sorularla meşgul olmalarını tavsiye ediyorum.

- Siz solcu ya da devrimci misiniz?

- Kendimi sola daha yakın hissediyor, gerçek bir devrimci olmaya çalışıyorum.

  - Marx, Engels, Lenin... Bu isimlerden hangisini kendinize daha yakın hissediyorsunuz?

- Bana göre en iyi lider hayatını anlayabildiğiniz ve onu günlük yaşantınıza sokabildiğiniz kişidir. Mustafa Kemal Atatürk’ten daha iyi bir dünya görüşüne sahip, daha iyi bir devrimci açıkçası tanımıyorum.

'CİNSELLİĞİ HİÇ KULLANMADIM'

Zamanında çok özel pozlar vermediğimin farkındayım. 50 yıl önce Türkan Şoray, Nükhet Duru, Ajda Pekkan gibi değerli sanatçılarımızdan daha cüretkâr hiçbir fotoğrafım yok. Bu denli akılda kalıyor olmasının sebebini anlıyorum; estetik bir görüntü kolay unutulmuyor. Kariyerim boyunca cinselliği hiç kullanmadım. İlk klibim yayımlandığında 'Bu kız çok seksi' dediler, oysa klipte cinsellik yoktu. Demek ki bir bakış da seksi olabiliyor."