Gündem
05 Mar 2010 12:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:08

''HERKES ETEĞİNDEKİ TAŞLARI DÖKSÜN!..'' EMD OĞUZ KARAMUK'U BİLDİĞİ İSİMLERİ DEŞİFRE ETMEYE ÇAĞIRDI!..

Ekonomi Muhabirleri Derneği, iki günlük sessizliğin ardından bugün bir açıklama yaparak Star Gazetesi Ekonomi Müdürü Oğuz Karamuk ve kirlilikten rahatsız olan herkesi isimleri deşifre etmeye çağırdı.

İşte EMD'nin yaptığı açıklama...

"Herkes eteğindeki taşları döksün"

Star Gazetesi Ekonomi Müdürü Oğuz Karamuk'un dikkat çektiği konuların çok önemli olduğunu düşünüyor ve ekonomi basınının bağımsız olabilmesinin bu tip kanserli hücrelerin temizlenmesinden geçtiğini biliyoruz.

Ancak, isim vermeden gazetecileri bütün kirliliğin tek nedeni olarak göstermek meslek adına iyi yönde atılmaya çalışan adımı yanlış noktaya taşıyacaktır. Sayın Karamuk ve bu kirlilikten rahatsız olan herkesi, sözkonusu isimleri tartışmaya açmaya, deşifre etmeye çağırıyoruz.

Ekonomi Muhabirleri Derneği, Sayın Karamuk'un sözünü ettiği bütün sorunları da kavrayan bir öngörüyle oluşturduğu Etik İlkelerini uygulamaktadır. Eğer bugün yaşanan kirlilikten şikayet ediliyorsa, "ne yapılabilir" sorusunun yanıtı bu ilkelerin içindedir.

Bugünlerde 23'üncü yaşını kutlamaya hazırlanan Ekonomi Muhabirleri Derneği, kuruluşunun ilk gününden bu yana etik ilkelerine (http://www.emd.org.tr/emd-etik.html) uymayan hiçbir üyesini bünyesinde barındırmamış; gerekli müdahaleleri yapmıştır. Geçmişimizde onur kurullarına sevkedilen, dernekten ihraç edilen isimler bulunmaktadır.

 

Üyelerimiz, hiçbir haber kaynağının ya da hediyenin (!) kalemlerini satın almasına izin vermeyecek kadar duyarlıdır.

Ayrıca, EMD olarak,  Etik İlkeler nedeniyle "bürokratik olmakla" suçlanmamıza rağmen, bugün yıllarca önce oluşturulmuş kuralların ne kadar yerinde ve haklı olduğunun kendiliğinden ortaya çıkması, bu kurallara ihtiyacın herkes tarafından görülmesi bizim için gurur vesilesidir. Bundan sonra da istismar edilmeye en açık alanlardan birisi olan mesleğimizi korumaya devam edeceğiz.

Ancak bu süreçte ekonomi haberleri üretenlerin, ahbap-kanka yoluyla mesleğe sokulması, hatta bu yolla oluşan grupların meslek örgütlerini sömürmesi; gazetecilerin zaaflarından yararlanmayı ihmal etmeyen şirketleri ve "medya satın alma" adıyla işlerini yürüten PR şirketlerini, bu şirketler aracılığıyla ve reklam veren kimliğiyle basın kuruluşlarına gazeteci pazarlayanlar ile bu sürece boyun eğen yönetmen-editörler de işin içine dahil edilmezse herhalde çok başarılı bir tartışma süreci yaşanmış olmaz.

Mesleği kirletenler, çıkarları doğrultusunda sömürmek isteyenler her zaman çıkacaktır. Önemli olan kamu görevi olarak gazeteciliği seçen dürüst insanların bunlara ne kadar karşı durduğudur. Lütfen tartışırken ekonomi basını diye genelleyerek herkesi aynı kefeye koymayalım. O zaman çürüklerle sağlamları ayırmak çok daha zor olacaktır.

Biz ekonomi basının en köklü derneği olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Ne gerekirse de yapmaya devam edeceğiz.

EMD Yönetim Kurulu adına

Başkan Özlem Doğaner