Gündem
08 Ağu 2022 22:54 Son Güncelleme: 08 Ağu 2022 22:58

Henri Barkey'den yeni Aslı Aydıntaşbaş açıklaması: "Kavala'nın çevresi çok kızgın"

Gezi davasında ağırlaştırmış müebbet hapis cezası alan iş insanı Osman Kavala'ya "casusluk" suçlaması yöneltilmesine gerekçe olarak gösterilen akşam yemeğinde beraber olduğu iddia edilen Henri Barkey canlı yayında dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Gezi davasında ağırlaştırmış müebbet hapis cezası alan iş insanı Osman Kavala'ya "casusluk" suçlaması yöneltilmesine gerekçe olarak gösterilen akşam yemeğini gazeteci Aslı Aydıntaşbaş’la yediğini duyuran Henri Barkey, "Kavala'nın çevresi de Aslı Aydıntaşbaş'a çok kızgın" dedi.

Tele 1'de Gündem Özel programına katılan Barkey, Osman Kavala'nın avukatlarının kendisiyle konuşması gerektiğini ifade etti.

15 TEMMUZ'DA NEDEN İSTANBUL'DAYDI?

Barkey, "bu iddianame benim akademik kariyerimi zedeledi. Ayrıca Türkiye'den kimse benimle konuşmuyor. Korkuyorlar. Akademik kariyerim zedelendi. Çok çekiyorum bu yüzden" dedi.

15 Temmuz'da tesadüfen İstanbul'da olduğunu söyleyen Barkey, "Büyükada'daki konferansın hazırlanışı aylar sürdü. Bu konferans Orta doğu'daki ülkelerin Obama'nın İran anlaşmasına reaksiyondu. Orta Doğu'dan insanları Washington'a getirmek yerine İstanbul'a getirdim" diye konuştu.

NEDEN SUÇLAMALARIN HEDEFİNDE?

Barkey şöyle devam etti:

Amerika'dan gelen herkes zaten CIA ajanı. Graham Fuller ile kitap yazmam neden olmuş olabilir. Graham ile arkadaş olduğumda devlet ile çalışmıyordu. Uluslararası konsey o zamanlar bütün istihbarat örgütlerinin analizlerini toplayıp kendi analizini yapıp Beyaz Saray'a ya da çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlığına gönderiyordu.

Türkiye'de herkes ulusalcı olsun İslamcı olsun her şeye komplo olarak bakıyor. Bizim sistem, Amerika sistemi çok değişik bir sistem. Devletten emekli olduktan sonra dışarıda birçok kurumun başına geçen insan var. Bu gayet normal bir şey bizim için.

Ben 18'inde Aslı ile yemek yedim. 19 sabahı Amerika'ya döndüm. 21'nde Türkiye gazetesi benim hakkımda iddiaları yazmaya başladı. İlginç olan Türkiye gazetesinde benim hangi gün pasaportla girip çıktığımı yazdı. Bu bilgileri onları devlet verdi. İddianamede de çok belli oldu. Bence beni ajanslıkla suçlayarak sanki bunu Amerikan hükümeti yapmış gibi Amerika'yı suçlamak istediler.

AKP'YE DESTEK SÜRECİ

AKP'nin ilk 3 senesi muazzam bir demokratikleşme hareketi oldu. Avrupa Birliği bunu çok iyi karşıladı. Amerika hükümeti de çok iyi ilişki kurdu. Ben bir üniversitenin profesörüyüm. Washington'da tanınan bir eksperim. Keşke benim fikirlerimi alıp uygulasaydı Amerika. Ben Amerika'nın Türkiye politikasını eleştiriyorum.

3 sene hata yaptığımı düşünmüyorum. Böyle bir politika izleyen harekatı desteklerim. Benim ilk hatıralarımdan bir tanesi 27 Mayıs 1960. Evimizin karşısında bir tank vardı. Ben hep darbelere karşı olmuşumdur. AKP'nin o zaman yaptığını ben takdir ettim. 2007'den sonra AKP'de değişim oldu.

O iddianameyi okuduğunuzda sizin Türk vatandaşı olarak utanmanız lazım. Muazzam uydurmalar var.

ASLI AYDINTAŞBAŞ NEDEN İDDİANAMEDE YOK?

Aslı 2019 senesinde Washington'a geldi. Buluştuk mu buluşmadık mı tam hatırlamıyorum. Bundan 4 ay önce bir zoom toplantısında bir araya geldik. Hatta o geceden sonra ilk buluşmamız diye mesaj attım. 'haaahaa' diye yanıt verdi. Aslı ile her konuda konuşuruz. Çok iyi geçinirdik. Bugün geldiğimiz duruma üzülüyorum ama kendisi yarattı bu durumu.

Savcılar biliyordu kendisini kiminle yemek yediğini diyor Osman Kavala. Osman Bey'in o akşam iki tane Avrupalı arkadaşı vardı. Onlarla yemek yiyordu.

Ayrıntılar geliyor...