Politika
18 Mar 2023 10:50 Son Güncelleme: 18 Mar 2023 10:58

HDP, ertelenen görüşme ile ilgili sessizliğini bozdu! Kılıçdaroğlu ‘ev sahibine sorun’ demişti…

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesinin ertelenmesine ilişkin “Deprem, sel, Nevruz haftası… Her bir arkadaşımız bir ilde. Erteleme asla kötü niyetli değil, tamamen bu takvimle alakalı” dedi.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) gerçekleştireceği ziyaret HDP’nin talebi üzerine ertelendi. Kılıçdaroğlu, 18 Mart Cumartesi günü saat 13.00’te HDP Genel Merkezi’nde Eş Genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile görüşecekti.

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, 18 Mart Cumartesi günü HDP Genel Merkezi’nde gerçekleşmesi planlanan görüşmeye ilişkin “Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun partimize ziyareti program yoğunluğundan dolayı ileri bir tarihe ertelenmiştir” açıklaması yapıldı.

KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ: ‘DEPREM, SEL, NEVRUZ… HER ARKADAŞIMIZ BİR İLDE’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’a katıldığı bir programda “Madem ki görüşme tarihini siz belirlediniz… O zaman eş başkanlarınızın deprem bölgesine gitmesine ne sebep vardı? Görüşmeden sonra veya pazar günü gidemezler miydi? Erteleme kararının arkasındaki gerçek neden ne?” sorusu yöneltildi.

Beştaş, soru üzerine şu yanıtı verdi:

“Kılıçdaroğlu görüşme ile olacak. Deprem, sel, Nevruz haftası… Her bir arkadaşımız bir ilde. Aynı zamanda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplantısı vardı, onun çalışmaları da devam ediyor. Erteleme tek taraflı gibi görünüyor olabilir ama karşılıklı istişarede var kısmende olsa. Tamamen takvimle ilgili, asla kötü bir niyet yok. Bu görüşme gerçekleşecek. Daha önce de söyledik cumhurbaşkanlığı adaylığında açık görüşme, diyalog ve müzakere ile ilkelerimiz üzerinde tartışmak istiyoruz. Temel hattımız da Türkiye demokratikleşmesi. Sayın Kılıçdaroğlu geldiğinde bu kez ortak bir tarihte uzlaşacağız. Bunu kamuoyu ile de paylaşacağız.”

HDP’NİN B PLANI: ‘AYM’DEN CEVAP GELİNCE YENİDEN DEĞERLENDİRECEĞİZ’

Programda AYM’deki kapatma davasına değinen Beştaş, HDP’nin B planını şöyle anlattı:

“Dava açıldığından beri bir numaralı gündemimiz bu tabii ki. Bizim milyonlarca seçmeni ve Türkiye toplumu adına risk alma lüksümüz yok. AKP ve MHP koalisyonu da hakikaten freni boşalmış bir kamyon gibi. Yani ne yapacakları belli değil. Hedef noktalarından 2023 seçimlerini kazanabilmek için HDP’yi siyaset dışına itme noktasında bu dava ikame edildi. Türkiye tarihine baktığımızda seçim döneminde kapatılan bir parti yok. Ama anayasada bunun teamülü yok tabi. Demokratik yönetimler açısından seçim çok önemli tabi. Ama partimizin bu dönemde kapatılamayacağı yönünde anayasada bir düzenleme yok. AYM velev ki 11 Nisan’da savunma yapalım, mahkeme 1 gün içinde, 1 hafta içinde, 6 ay içinde karar verilebilir. Öyle garip bir takvime sıkıştırıldık ki bu kabul edilemez. Ama ne olursa olsun asla kendi seçmenlerimiz ve Türkiye toplumunu seçeneksiz bırakmayacağız. Tabii ki seçeneklerimiz var, bir tane de değil. Yeşil Sol Parti bunlardan birisi. Resmi kararımız yok tabii. En son AYM’ye dilekçe verdik savunmanın seçim sonrasına bırakılması için. Henüz cevap gelmedi. Gelince bu konuyu yeniden değerlendireceğiz.”