Gündem
07 Tem 2011 16:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:33

HAZİRAN'DA MEDYADA İZ BIRAKAN OLAY KİŞİ VE KURUMLAR!

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belli oldu..

İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı ayın medya gündemi raporunun Haziran ayı sonuçları…

MTM, iki bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberleri tek tek inceleyerek, geçtiğimiz ay Türkiye’de en çok konuşulan olay, kişi ve kurumlarını belirledi. Buna göre, geçtiğimiz aya damgasını vuran konu, aylardır gündemi kilitleyen genel seçim oldu. Seçim hazırlıkları, sonuçların açıklanması ve sonrasındaki gelişmeler, medyanın bire bir takibindeydi.
 
Aynı raporun sonuçlarına göre, aya damgasını vuran konular arasında “terör”, yine üst sıralarda yerini aldı. Haziran ayı boyunca konu medyada 18 bin 212 kez yansıma buldu.
 
HAZİRAN AYI, BABALAR GÜNÜ…
Haziran’da medya gündeminde geniş yer bulan bir diğer konu başlığı ise Babalar Günü oldu. Siyasilerin bu özel güne yönelik mesajları ve markaların iletişim faaliyetleriyle de yüksek yansıma sağlayan Babalar Günü, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 5 bin 207 haberde yer buldu.
 
ÖSYM SKANDALINA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ…
ÖSYM’nin, 29 Mayıs’ta “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği” için yaptığı “Tıp Doktorluğu 2. aşama sınavındaki” kitapçıkta 100 sorudan 75’inin geçen yılki sınavla aynı olduğunun tespit edilmesi sonucu sınav iptal olurken, yaşanan skandal medyanın da yoğun ilgilendiği konular arasına girdi. Yeni bir skandalla tekrar gündeme gelen ÖSYM, ay boyunca 7 bin 67 habere konu edildi.
 
ULUSLARARASI TÜRKÇE OLİMPİYATLARI COŞKUSU…
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Haziran ayında büyük bir coşku ile gerçekleşti. Medyanın an be an izlediği olimpiyatlar, ünlü isimlerden de büyük ilgi gördü. Bu yıl 130 ülkeden katlım sağlanan bu büyük organizasyona, medya 5 bin 176 haberde yer verdi.
 
 
SİYASET GÜNDEMİ
 
61. hükümet için 12 Haziran’da yapılan genel seçimler, geçtiğimiz ayın en önemli gündem başlığıydı. Aylardır Türkiye’nin yakından takip ettiği “genel seçim” konusu, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 40 bin 224 habere konu edildi.
 
AKP’NİN 3. DÖNEM ZAFERİ…
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; Haziran ayına damgasını vuran parti, önceki aylarda da olduğu gibi AKP oldu. Üçüncü kez genel seçimleri kazanarak tek başına iktidara gelmesiyle medyanın yakın markajına giren iktidar partisi, dünya medyasının da yakın takibindeydi. Ay toplamında 109 bin 283 haber/yazıda bahsi geçen AKP, 879 saat süreyle ekranlarda yer buldu.
 
Haziran ayında medyada en çok yansıma sağlayan ikinci parti CHP oldu. CHP, kıyı bölgelerde oy kaybetmesi, yeni mecliste CHP’li vekillerin yemin etmemesi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sonuçlarına yönelik çarpıcı açıklamalarıyla basının ilgi odağıydı. 84 bin 988 habere konu olan partinin ekran yansıması ise 938 saate ulaştı. Araştırma raporuna göre CHP, ekrandaki birinciliğini korumaya devam etti.
 
İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ;
1.    AKP (109 bin 283 haber/yazı)
2.    CHP (84 bin 988 haber/yazı)
3.    MHP (53 bin 50 haber/yazı)
4.    BDP (36 bin 912 haber/yazı)
5.    SP (6 bin 970 haber/yazı)
*MTM Medya Takip Merkezi’nin, Haziran ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.
 
DÜNYA ERDOĞAN’I KONUŞTU…
Aynı rapora göre; ayın en çok konuşulan siyasetçisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan, üçüncü kez iktidara gelmesiyle dünya basınının yakın markajına girdi. Erdoğan’ın seçim öncesi mitinglerde CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkındaki söylemleri, açıkladığı projeleri ve 60. hükümetin istifasını sunmasıyla medya tarafından an be an izlendi. Başbakan’ın Haziran ayında haber yansıması 73 bin 396 adet olurken, ekranlar Erdoğan’a 729 saat süreyle yer verdi.
 
İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİLERİ;
1.      Recep Tayyip Erdoğan (73 bin 396 haber/yazı)
2.      Kemal Kılıçdaroğlu (36 bin 402 haber/yazı)
3.      Devlet Bahçeli (15 bin 762 haber/yazı)
4.      Abdullah Gül (12 bin 44 haber/yazı)
5.      Mehmet Haberal (9 bin 680 haber/yazı)
*MTM Medya Takip Merkezi’nin, Haziran ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.
 
KILIÇDAROĞLU AÇIKLAMALARIYLA GÜNDEME OTURDU…
Aynı araştırma raporuna göre; en çok konuşulan ikinci siyasi isim Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Kılıçdaroğlu, Ergenekon davası ile hapiste yargılanan milletvekilleri için “sarı öküzü vermeyeceğiz” söylemiyle siyaset medyasının yakın markajına girdi. Siyasi lider geçtiğimiz ay, iktidar mücadelesi, Erdoğan ile yaşadıkları polemikleri ve seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından istifa edeceği söylentileriyle de sıkça yansıma buldu. Geçtiğimiz ay boyunca 36 bin 402 habere konu edilen Kılıçdaroğlu’nun ekranlarda kalma süresi ise 371 saat oldu.
 
HABERAL’IN HABERLERİNDE DÖRT KATA YAKIN ARTIŞ…
CHP’den Zonguldak milletvekili seçilen Mehmet Haberal, geçtiğimiz ayın sürpriz çıkış yakalayan isimleri arasında yerini aldı. Ergenekon davası nedeniyle tutuklu bulunan Haberal, milletvekili olmasının ardından, mahkeme tarafından tahliye kararının reddedilmesiyle medyada sıkça yansıma sağladı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından TBMM’ye kayıt işlemi yapılması süreciyle de adından sıkça söz ettiren Haberal’ın haberlerinde önceki aya oranla dört kata yakın artış gerçekleşti. Mehmet Haberal toplam 9 bin 680 habere konu edildi.
 
DİCLE’YE ŞOK KARAR, HABERLERİNİ 56 KAT ARTIRDI…
12 Haziran genel seçimlerinde Diyarbakır’dan bağımsız aday olan ve seçimden zaferle çıkan Hatip Dicle’nin hapis cezasının kesinleşmesi üzerine, YSK tarafından milletvekilliğinin düşürülmesi, siyaset gündemine damgasını vuran konular arasındaydı. Mayıs ayına oranla haber sayısı 56 kat artış gösteren Dicle, Haziran’da 15 bin 505 habere konu edildi.
 
EKONOMİ GÜNDEMİ
 
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Haziran ayı sonuçlarına göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konusu “ihracat” oldu. İhracat konusunu, vergi haberleri takip etti. 
 
EN ÇOK HABER OLAN KURUM: THY…
Haziran ayında medyada en çok bahsi geçen kurum, 4 bin 829 haber/yazı ile Türk Hava Yolları oldu. THY ay boyunca özellikle, 2011 Dünya Havacılık Ödülleri’nde ’’Avrupa’nın En İyi Havayolu’’, Comfort Class koltuğuyla ’’En İyi Premium Ekonomi Koltuğu’’ ve ’’Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu’’ ödüllerine layık görülmesi, dış hat seferlerini arttırması, Cenevre’ye direkt uçuş başlatması konularıyla yoğun yansıma sağladı.
 
AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ;
Sabancı Holding A.Ş, Dönkasan Dönüşen Kağıt Hammaddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait toplam sermayenin yüzde 20’sini oluşturan hisse senetlerini 3 milyon 400 bin liraya Olmuksa International Paper Sabancı Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye sattı.
Hazar ile Kafkaslar’daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları (PSA), Kayseri’de düzenlenen resmi törenle Nabucco şirketleri ve transit ülke hükümetlerinin ilgili bakanları tarafından imzalandı.
Migros, Şok Ucuzluk Marketleri’ni 600 milyon TL bedelle Ülker Grubu’na ait Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları’na sattı.
Dubai’de düzenlenen Havacılık sektörünün en iyilerinin belirlendiği, "Gelişen Piyasalar Havalimanı Ödülleri"nde (Emerging Markets Airport Awards- EMA), TAV Havalimanları, üç dalda ödül aldı.
Teknosa, Best Buy Türkiye’yi satın aldı.
Yapı Kredi, finans yayınlarından World Finance tarafından gerçekleştirilen "2011 Yılı Bankacılıkta Mükemmellik Ödülleri" değerlendirmesinde, "Türkiye’nin En İyi Bankası" seçildi.
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine yatırım yapan Sarar Giyim Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ’ye "Nrw.Invest Award Turkey" ödülü verildi.
Pierre Cardin’in 7 ülkede 18 yıldır ana lisansörlüğünü yürüten Aydınlı Grup, markanın global lisans temsilciliği hakkına sahip oldu.
www.medyaloji.net