Televizyon
02 Tem 2010 15:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

HAZİRAN AYINDA MEDYADA EN ÇOK YANKI BULAN PROGRAMLAR HANGİLERİ OLDU?

Interpress'in, ulusal yayın yapan 28 kanalı içeren ‘Televizyonun Medya Karnesi' başlıklı araştırma raporu açıklandı.

DİZİLER VE FUTBOL ZİRVEYİ KAPTI

Türkiye’de 1940 yılından bu yana medya takip konusunda hizmet veren Interpress’in düzenli olarak, ulusal yayın yapan 28 kanalı içeren ‘Televizyonun Medya Karnesi’ başlıklı araştırma raporu açıklandı. Rapora göre, geçtiğimiz Haziran ayında kanalların toplam 14 bin 553 adet haber ve yazıyla medya da yer aldığı belirlendi. Ekonomiden spora, müzikten magazine, 47 farklı kategoride haberi çıkan 1067 program arasında, yazılı basında kanallarda yayınlanan yerli – yabancı dizi film ile Dünya Kupası haberlerinin öne çıktığı görüldü.

Dizilerin final ve sezon sonu bölümleri manşetleri kapladı

Interpress’in iki bine yakın ulusal, bölgesel, yerel gazete ile dergilerde televizyon kanallarında yayınlanan programlar hakkında çıkan haberlerin analiz sonuçlarının açıklandığı rapora göre, televizyonda geçtiğimiz ay yayınlanan yerli – yabancı diziler içinde 110 tanesi 4 bin 781 haberlere konu oldu. Kış döneminin bitmesiyle birlikte kanallarda yayınlanan dizilerin final ve sezon sonu bölümleri yazılı basında da ilgi görmeye devam etti. Yayına girdiği günden itibaren senaryosu ve oyuncuları ile gündemde hep birinci sırada olan ‘Aşk-ı Memnu’, final bölümüyle de çıkan haber sayısında tavan yaparak sezonu ilk sırada bitirdi. İkinci sırada sezon sonu finalindeki çarpıcı sahneleri ve arkasında bıraktığı pek çok soru işareti ile ‘Ezel’ dizisi yer alırken,  sezon finalleri yayınlanan ‘Yaprak dökümü’, ‘Hanımın Çiftliği’ ve ‘Geniş Aile’ dizileri de yayın dönemini ilk beş içinde tamamladılar. Yabancı diziler içinde ise, on bölüm olarak çekilen ve II. Dünya Savaşı’na farklı bir bakış açısıyla yaklaşan ‘The Pasifik’ final bölümüyle çıkan haber de ilk sırada yer alırken, moda ve gençlik dizisi olan ‘Gossip Girl’ ile gizli bir ajanın başından geçen olayları aksiyon - komedi tarzında anlatan ‘Chuck’ ilk üç sıra içinde yer aldılar.

Sporun gündemini Dünya Kupası ve transfer çalışmaları oluşturdu

Takım sporlarında sezonun bitmesiyle birlikte Haziran ayında televizyon kanalları içinde yayınlanan 85 adet spor haber ve programlarının yazılı basında toplamda 1038 habere konu olduğu görüldü. Çıkan haberler içinde Dünya Kupası maç ve sonrası yorumları gündemin ilk sırasında yer alırken, kulüplerimizin bünyelerinde yer alan spor dallarında yaptıkları yeni transfer haberleri de gündem konuları arasında geniş yer buldu. Devam etmekte olan Formula 1 Dünya Şampiyonası ve Motor Sporları şampiyonaları ile Roland Garros (Fransa Açık) ve Wimbledon (İngiltere Açık) tenis şampiyonaları yine çıkan haber toplamında üst sıralarda kendilerine yer buldular.

Kanalların yarışma programlarına olan ilgi haberlere de yansıyor

Araştırma sonuçlarına göre kanalların yayınladığı çeşitli yarışma programlarından 20 tanesi, toplamda 430 haberle yazılı basında çıktı. İlk sırada Metin Uca’nın sunduğu, televizyonun en uzun soluklu kelime ve bilgi yarışması olan ‘Passaparola’ yer alırken, vahşi doğanın içinde ıssız bir adada yaşama savaşı veren yarışmacıların yer aldığı ve sunuculuğunu Acun Ilıcalı’nın yaptığı ‘Survivor’ ikinci olurken, Kenan Işık’ın sunduğu, verilen kelimenin tabu sözcüklere başvurulmadan anlatılmasını hedefleyen ‘Kelimenin Gücü’ programı ise üçüncü sırada yer aldı.

‘Saba Tümer ile Bu Gece’ sohbet programlarının açık ara lideri

Televizyonda yayınlanan programlar arasında en çok ilgiyi çeken kategorilerden biri de sohbet programları olmaya devam ediyor. Haziran ayında kanallar 32 sohbet programla basında 331 defa haber oldular. Ekranların güler yüzlü sunucusu Saba Tümer’in birbirinden ünlü konukları ağırladığı ‘Saba Tümer ile Bu Gece’ bu dalda çıkan haberde açık ara önde olduğu Haziran ayında, gazeteci Bilal Özcan’ın her hafta birbirinden ünlü konukları ağırladığı ‘Laf Aramızda’ ikinci, Haşmet Babaoğlu, Hıncal Uluç, Sunay Akın ile Nebil Özgentürk’ün hayatın kültür ve sanat duraklarını şiir, kitap ve müzikle anlattığı ‘Yaşamdan Dakikalar’ programı da üçüncü oldu.

Kadın programları içinde ‘Sabahın Sedası’ birinciliği bırakmıyor

Interpress’in yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz ay yayınlanan 13 kadın programının basında toplam 339 adet haberi yayınlandı. Seda Sayan’ın sunduğu, müzik ve eğlencenin yanı sıra toplumsal konuları değerlendiren, sağlıklı yaşam ve astroloji konularına da yer verilen ‘Sabahın Sedası’ bu daldaki liderliğini sürdürürken, Müge Anlı’nın ayrı kalanları, dargınları, yıllardır yakınlarını arayanları bir araya getirdiği ‘Mektubunuz var’, kadınlara özel tarifleri, püf noktaları ve keyifli sohbetleriyle Derya Baykal’ın sunduğu ‘Deryalı Günler’ programları bu kategorinin ilk üç sırasını oluşturdular.

Kültür – sanat ve belgesel programlarının basındaki yansımaları arttı

Kanalların yayınladığı kültür – sanat ve belgesel programları yazılı basında geçtiğimiz aylara göre daha çok yer bulurken, 38 programın 354 haberle yer aldığı kültür – sanat programları içinde, Yekta Kopan’ın çeşitli sanat dallarından ünlü konukları ağırladığı ‘Gece Gündüz’, Nefise Karatay’ın sunduğu kültür - sanat programı ‘Afiş’ ile edebiyattan sinemaya, resimden müziğe, şiirden kitaba pek çok konuya yer veren Nur Aydın’ın sunduğu ‘Bu Ülke’ programları ilk sırada yer aldılar. Yayınlanan 40 programın çıkan 281 haberle yazılı basında yer aldığı belgesel kategorisinde ise, Tuncel Kurtiz’in seslendirmesiyle hayvanlar alemine yakından bakan ‘Hayat’, futbola damgasını vuran gelmiş geçmiş ünlü oyuncuların hayatlarının anlatıldığı ‘Futbol Efsaneleri’ ile Soner Yalçın’ın hazırladığı pek çok farklı alanda tarihte iz bırakan kişi ve olayların bilinmeyen hikayelerinin anlatıldığı ‘Oradaydım’ belgeselleri bu alanda üst sıraları alan programlar oldu.

Eğitim, sağlık ve çevre programları yükselişe geçti

Rapora göre, geçen ay kanalların eğitim, sağlık ve çevre konularında, hem yayınladıkları program sayısında hem de basın yansımalarında artış görüldü. Yayınlanan 8 programın 43 haber ile basında yer aldığı eğitim programları içinde, 2009 / 2010 eğitim – öğretim yılının sona ermesi ve SBS ile ÖYS sınavlarının yapıldığı bu ayda, ‘Başarıya Doğru’ ve ‘Eğitim Atölyesi’ en çok haberi yayınlanan programlar oldular. Kanalların yayınladığı 9 sağlık programı 64 habere konu olurken, ‘Sağlık Merkezi’, ‘Doktorum’ ve ‘Sağlıklı Günler’ en çok haberi çıkan programlar oldu. 92 haberin çıktığı, 3 çevre programı içinde ise ‘Yeşil Ekran’ ile ‘Yeşil Aşkı’ listenin ilk sırasını paylaştılar.

En az çocuk, otomobil ve reklam programları basında haber oldu

Yapılan araştırma verilerine göre, Haziran ayında televizyon kanalları içinde en az haber ‘Çocuk’, ‘Otomobil’ ve ‘Reklam’ sektörüne yönelik programlar üzerine çıktı. Kanalların yayınladığı bu üç kategoride sadece 1’er program hakkında, ay boyunca basında toplam 7 haber çıktı.

ETİKETLER
#program #haziran