Gündem
02 Tem 2013 10:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:15

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK HANGİ SPOR ADAMLARI KONUŞULDU?

Haziran ayında medyanın en çok söz ettiği spor kulübü Fenerbahçe oldu.

Medya Takip Merkezi’nin spor gündemi raporuna göre, Haziran ayında medyanın en çok söz ettiği spor kulübü Fenerbahçe oldu. Transfer sezonuna hızlı bir giriş yapan Sarı Kanarya, Bruno Alves, Cardozo, Michal Kadlec gibi oyuncuları ardı ardına renklerine bağlaması ile gündeme gelirken, ay sonunda UEFA’dan gelen 2+1 yıl Avrupa Kupaları’ndan men cezası kararı ile sarsıldı. Fenerbahçe, UEFA cezası ile ilgili 2 bin 992 haberle gündeme geldi. Ayrıca teknik direktör açığını büyük ihtimalle Ersun Yanal ile kapatacağı öğrenilen Fenerbahçe, toplamda 51 bin 203 haber ve yazıda yer aldı.

 

Beşiktaş transfer yasağını kaldıran ilk Türk ekip oldu

Haziran ayında medyanın en çok yer verdiği ikinci kulüp, 37 bin 951 haberle Beşiktaş oldu. İlk transferini gerçekleştiren Beşiktaş, Stuttgart Kickers’in kalecisi Günay Güvenç ile anlaşmaya vardı. Beşiktaş, FIBA tarafından 5 Türk kulübüyle birlikte kendilerine de getirilen transfer yasağını dün kaldırdı. Takım transfer yasağını kaldırıp sonuç alan ilk Türk ekibi oldu. 

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPOR KULÜPLERİ

Spor kulübü

Haber adedi

Artış oranı (%)

Fenerbahçe

51.203

-49

Beşiktaş Spor Kulübü

37.951

-3

Galatasaray

34.624

-59

Trabzonspor

21.538

-55

Bursaspor

11.280

-55

 

 

 

 

 

Burak Yılmaz’a Avrupa’dan teklif yağdı

Medyada en fazla gündeme gelen sporcu Burak Yılmaz oldu. Chelsea, Atletico Madrid ve Juventus gibi takımların ilgilendiği genç futbolcu, transfer olup olmayacağı ile ilgili haberlerle medyaya konu oldu. Galatasaray’ın futbolcu ile ilgili satılmayacak kararı aldığı öğrenilirken, genç oyuncu Çeşme’de yaptığı tatil ile de haberlerde yer buldu. Burak Yılmaz, ay boyunca 3 bin 332 haber ve yazıda yer aldı.

 

Arda Turan Simit Sarayı’nın yıldızı oldu

Galatasaray’ın eski oyuncusu Arda Turan, ay içerisinde medyada öne çıkan ikinci futbolcu oldu. Turan, ayrıca transfer dedikodularına son noktayı koyarak Atletico Madrid'den ayrılmayacağını açıkladı. Simit Sarayı reklam filminde rol alan oyuncu adından çokça söz ettirerek, toplamda 3 bin 225 haber ile medyada yer aldı.

 

Sneijder Chelsea ve Tottenham takımları ile anıldı

MTM’nin aynı raporuna göre, Haziran ayında medyanın en çok konuştuğu 3. sporcu Wesley Sneijder oldu. Galatasaray’ın ara sezonda takımına dahil ettiği yıldız oyuncunun adı ay içerisinde Chelsea ve Tottenham gibi takımlarla anılırken, Galatasaray’ın futbolcuyu takımda tutmak istediği öğrenildi. Hollanda Milli Takım’dan alınan Sneijder, toplamda 3 bin 127 haber ve yazıya konu oldu.

 

 

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPORCULAR

Sporcu

Haber adedi

Artış oranı (%)

Burak Yılmaz

3.332

-81

Arda Turan

3.225

-45

Wesley Sneijder

3.127

-47

Didier Drogba

3.071

-76

Felipe Melo

2.790

-56

Lionel Andres Messi

2.614

-19

Bruno Alves

2.408

-

Salih Uçan

1.941

-65

Alex De Souza

1.905

25

Alper Potuk

1.851

-83

 

 

 

 

 

 

 

Teknik direktörlerde bayrak değişimi

Ayın spor gündemi araştırmasına göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği teknik direktör, Fatih Terim oldu. Futbolcularına yurt dışından gelen tekliflerle tedirgin olduğu öğrenilen usta çalıştırıcının, transfer listesini yönetime sunduğu belirtildi. Milan’daki eski öğrencisi Kaladze’nin jübilesi için Milan’a giden Terim, oynanan maçta Milan’ın başına geçti. Fatih Terim, toplamda 5 bin 529 haber ve yazıda yer aldı.

 

Haziran ayında medyanın en fazla konuştuğu ikinci teknik hoca Ersun Yanal oldu. Geçtiğimiz sezon Eskişehirspor’un başında olan Yanal, Aykut Kocaman’dan boşalan Fenerbahçe teknik direktörlüğü koltuğuna en yakın adaylardan biri olması ile gündemde yer aldı. Ersun Yanal, Haziran ayı genelinde 5 bin 026 haber ve yazı ile anıldı.

 

Aynı araştırmaya göre, sezon sonunda Fenerbahçe’deki teknik direktörlük görevinden istifa eden Aykut Kocaman, ay boyunca medyada öne çıkan bir diğer isim oldu. Fenerbahçe’den ayrıldıktan sonra, İtalya ve Fransa’dan ciddi teklifler aldığı öğrenilen Kocaman, gelecek sezonda yeni bir takımı çalıştırmak için hazır olduğunu ifade etti. Aykut Kocaman, Haziran’da 3 bin 876 haber ve yazı ile konuşuldu.

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN TEKNİK DİREKTÖRLER

Teknik direktör

Haber adedi

Artış oranı (%)

Fatih Terim

5.529

-64

Ersun Yanal

5.026

140

Aykut Kocaman

3.876

-77

Ünal Karaman

3.185

2.082

Hikmet Karaman

2.594

-29

 

 

Fikret Orman yine başkan…

Medya Takip Merkezi’nin Haziran ayını kapsayan araştırmasına göre, Beşiktaş başkanı Fikret Orman ayın en popüler kulüp yöneticisi oldu. Serdal Adalı ile girdiği kulüp başkanlığı yarışından galibiyetle çıkan Orman, 3 yıl daha Beşiktaş’ın başında olmayı garantiledi. Ay başında, İnönü Stadı’nın yıkımında dozer ile ilk darbeyi kendisi vuran Orman, bir önceki aya göre medyada yüzde 76 daha fazla yer alarak, 11 bin 613 haber ve yazıda yer buldu.

 

Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım, Haziran ayında medyaya en fazla yansıyan kulüp yöneticilerinden biri oldu. UEFA’nın ömür boyu futboldan men istemiyle disiplin kuruluna sevk ettiği Aziz Yıldırım, şike soruşturması ile tekrar gündeme geldi. Ay sonlarında 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görevinden geçici olarak uzaklaştırılan Aziz Yıldırım, 11 bin 422 kez medyada konuşuldu.

 

Beşiktaş’ta başkanlık seçimine Fikret Orman ile birlikte aday olan Serdal Adalı, ayın medyaya en geniş yansıyan bir diğer kulüp yöneticisi oldu. UEFA’nın kendisi ile ilgili de ömür boyu futboldan men istediği Adalı, UEFA’ya savunmasını yaparken başkanlık yarışını da Orman’a kaptırdı. Toplamda 7 bin 911 haber ve yazıda yer alan Adalı, medyada bir önceki aya göre yüzde 506 daha fazla yer aldı.

 

HAZİRAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN KULÜP YÖNETİCİLERİ

Kulüp yöneticisi

Haber adedi

Artış oranı (%)

Fikret Orman

11.613

76

Aziz Yıldırım

11.422

9

Serdal Adalı

7.911

506

Ünal Aysal

8.038

-34

İbrahim Hacıosmanoğlu

4.645

142

 

İŞTE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:

Ay boyunca öne çıkan haberleri derleyen Medya Takip Merkezi'nin verilerine göre, spordaki diğer gelişmeler ise şunlar oldu:

·         Geçen sezon art arda sahalarda meydana gelen olaylar üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı yeni sezon Süper Lig maçlarının daha erken veya gündüz oynanması için bir çalışma başlattı.

·         Azerbaycan Futbol Federasyonu (AFFA), Galatasaray Fenerbahçe Süper Kupa finalinin Bakü'de yapılmasına izin vermedi.

·         Spor Toto Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı, yabancı futbolcu sayısında 10 yabancı kontenjanı ve 6+2 sistemi üzerinde görüş birliğine vardı.

·         Abdullah Avcı yönetimindeki Türkiye A Milli Takım, FIFA sıralamasında tam 10 basamak birden gerileyerek 54. oldu.

·         Trabzonspor’da futbol genel direktörü Ünal Karaman, teknik direktör Mustafa Reşit Akçay, yardımcıları Hami Mandıralı, Hamdi Zıvalıoğlu, Turgay Karslı, kaleci antrenörü Alper Boğuşlu, kondisyoner Yannick Obenauer ve idari menajer Serkan Ünver üçer yıllık sözleşmeye imza attılar.

·         Gençlik ve Spor Bakanlığı, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un, Türkiye’deki tüm şehirlerde aynı standartta uygulanması için harekete geçti. Yeni sezonda her ilde bir spor savcısı ve spor müsabakalarında uzmanlaşmış polisler görev yapacak.

·         Beşiktaş, Almanya 3. Lig ekibi SV Stuttgart Kickers’ten aldığı kaleci Günay Güvenç’le 4 yıllık sözleşme imzaladı.

·         Trabzonspor, Gençlerbirliği’nin 25 yaşındaki savunma oyuncusu Aykut Demir’le anlaşmaya vardı.

·         Fransa Açık Teniz Turnuvası Kadınlar’ın şampiyonu Serena Williams olurken, erkeklerde Rafael Nadal turnuvanın en büyüğü oldu.

·         İsviçre ve Makedonya, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa finalinin ülkelerinde oynanması için davette bulundu.

·         Beşiktaş ile Vodafone Türkiye arasında, sponsorluk için ön protokol imzalandı.

·         Galatasaray Medical Park, Beko Basketbol Ligi’nin şampiyonu oldu.

·         Trabzonspor'un TFF delegesi olan ve Fenerbahçe Kulübü kongre üyesi olduğu da ortaya çıkan Salim Karacak, noter kanalı ile sarı-lacivertli kulüpten istifa etti.

·         Bursaspor'un İbrahim Yazıcı'nın istifası üzerine gerçekleşen 49'uncu genel kurulunda yeni başkan Erkan Körüstan oldu.

·         2013 Mersin 17. Akdeniz Oyunları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı John Rogge’nin katıldığı açılış töreni ile başladı.

·         Barcelona'nın yıldız oyuncusu Lionel Messi hakkında  gelir beyanatında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle dava açıldı.

·         FIFA’nın, Dünya Kupası’ndan sonraki en büyük organizasyonu U-20 (yirmi yaş altı) Futbol Şampiyonası başladı. Turnuvanın resmî açılışı Kayseri Kadir Has Stadyumu’nda Başbakan Tayyip Erdoğan, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in katılımıyla gerçekleştirildi.

·         Eskişehirspor kongresinde 369 oy alarak 305 oyda kalan Halil Ünal'ı yıkan Mesut Hoşcan, kulübün yeni başkanı oldu. Eskişehirspor’un yeni teknik direktörü ise, Ertuğrul Sağlam oldu.

·         Futbol Federasyonu’nun yabancı oyuncularla ilgili aldığı 6+0+4 kararına kulüpler ser şekilde tepki gösterdi. Bunun üzerine, federasyonun yabancı futbolcu transferinde 6+2+2’ye döneceği öğrenildi.

·         Bu yıl 127. kez düzenlenen Wimbledon Tenis Turnuvası, İngiltere’nin başkenti Londra yakınlarındaki Wimbledon kortlarında başladı.

·         17. Akdeniz Oyunları’ da serbest stil 96 kilo finalinde milli sporcu Rıza Yıldırım, Tunuslu Rochdi Rhimi' yi 20 yenerek altın madalya kazandı.

·         Teniste tek kadınlar finalinde korta çıkan Çağla Büyükakçay, İspanyol rakibini yenerek altın madalyanın sahibi oldu

·         Mersin Akdeniz oyunları ile ilgili toplam 3603 haber adet haber yer almıştır.