Ekonomi
28 Nis 2023 07:23 Son Güncelleme: 28 Nis 2023 08:46

Hazır giyim sektöründe EYT ve deprem etkisi! İstihdam kaybı 100 bini buldu…

Yıla düşük taleple başlayan hazır giyim sektöründe tekstil ile birlikte EYT ve depremin yarattığı istihdam kaybı 100 bini buldu. Sektörde kapasiteler yüzde 40’a kadar geriledi.

Sözcü’de yer alan habere göre, deprem nedeniyle Adıyaman, Kahramanmaraş gibi üretim üslerinde ağır yara alan tekstil ve hazır giyim sektörü hem siparişlerde talep yetersizliği hem de çalışanların büyük göçü nedeni ile büyük kayıp yaşıyor. Hazır giyim sektöründe deprem öncesi yüzde 65 olan kapasitenin bayram sonrası yüzde 40 seviyesine gelebildiğini aktaran Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, çarkların dönebilmesi için göçlerin tersine dönmesi gerektiğini belirtti.

Son 6 ayda önce EYT sonra da deprem nedeni ile özellikle kalifiye çalışanların sektörden çıkış yaptığını belirten Kaya, yaşanan durumu şöyle özetledi:

“2022 Ağustos'ta toplam istihdam 738 bin kişiydi; bugün şubat sonu itibarıyla 710 bin kişi. Altı ayda 28 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. EYT ile birlikte bunun 50 binin üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Son 6 ayda tekstil ve hazır giyimde istihdam çıkışı 100 binin üzerinde. Özellikle Batı Anadolu'ya göçü durdurmamız lazım. İnsanları burada tutamazsak çarkları döndüremeyiz.”

Bölgedeki son durumu aktaran Adıyaman OSB Başkanı Kadir Çelenk de, sektörün özellikle KGF ve kira yardımı gibi desteklere ihtiyaç duyduğunu kaydetti.