Ekonomi
07 Mar 2023 09:28 Son Güncelleme: 07 Mar 2023 09:28

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ek bütçe hamlesi!

Deprem nedeniyle bütçe harcamalarında gerçekleşecek artış ve yılın ilk iki ayında enflasyonun yüzde 10’a ulaşması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ek bütçe ihtimalini göz önüne aldığı belirtildi.

Deprem nedeniyle yapılacak ihalelerle birlikte, acil olarak yapılan harcamalar ve normal dönemde harcanması gereken çok sayıda ödeneğin bekletildiği kaydedildi. Yılın kalan döneminde hem deprem hem de olağan devlet bütçe giderlerinin yapılmaya başlanmasıyla, gerçek ihtiyacın ortaya çıkacağı kaydedildi.

Öte yandan, yılın tamamı için enflasyon yüzde 24,9 olarak alınmış ve bütçe buna göre şekillendirilmişti. Yılın ilki iki ayı itibariyle enflasyon yüzde 10’a ulaştı. Buradan gelecek rakam şişmelerinin ve parasal genişlemenin de bütçe üzerinde baskı oluşturacağı kaydedildi.

Ekonomim gazetesine bilgi veren kaynaklar, haziran ayına kadar genel görünümün ortaya çıkacağını, mevcut bütçenin yılın ikinci yarısında yetip yetmeyeceğinin ortaya çıkacağını vurguladılar. Bu hesaplamalar yapıldığında da ek bütçeye ihtiyaç olup olmadığına karar verilecek. Seçim sonuçlarında olası bir iktidar değişimi de belirleyici olacak.