Medya
25 Ara 2015 14:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

Hayrettin Karaman'dan 'Başkanlık Sistemi fetvası'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çeşitli konularda fetva verdiği iddia edilen Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, başkanlık sisteminin İslami sisteme benzediğini savundu.

Yeni Şafak gazetesi yazarı olan ve Erdoğan'ın fetvacısı olarak anılan Hayrettin Karaman, bugünkü köşe yazısında başkanlık sistemini konu aldı.

"Bu ülkede anayasa ve bunun içinde başkanlık sistemi ile diğer problemler arasında ilişki yokmuş gibi tenkit, analiz ve tekliflerde bulunmak tutarsızdır" diyen Karaman, "İslâmî sistem de referans olarak değil ama mekanizma olarak başkanlık sistemine benzer; çünkü bu sistemde halk başkanı (halifeyi, emîri) seçer, ona bey'at eder, başkan da hükümeti ve yüksek bürokrasiyi seçip tayin eder" diyerek başkanlık "fetvası"nı verdi.

‘Başkanlık sistemi’ başlıklı bugünkü yazısında, Akşam yazarı Etyen Mahçupyan’ın dünkü ‘Başkanlık niçin anlamlı?’ yazısına referans veren Karaman, konuyla ilgili kendi görüşleriniyse şöyle açıkladı: “Bu ülkede anayasa ve bunun içinde başkanlık sistemi ile diğer problemler arasında ilişki yokmuş gibi tenkit, analiz ve tekliflerde bulunmak tutarsızdır. Bir sürü problemin, çıkmazın sebepleri arasında, hatta bazı durumlarda başında ülkenin ana kanunu ve sistemin belirleyicisi olan anayasa vardır.”

Anayasanın ‘ayak bağı olmayacak, milli menfaate en uygun sistem ve yönetimin önünü açacak şekilde’ mutlaka ve tez elden değiştirilmesi gerektiğini savunan Yeni Şafak yazarı, “Başkanlık sistemi tartışılırken de bu, bir partiyi ve şahsı merkeze alarak değil, dünyanın gidiş yönü, milli menfaat ve ülkenin geleceği göz önüne alınarak yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

İslami sistemin, referans olarak değilse de mekanizma olarask başkanlık sistemine benzediğini ifade eden Karaman, “Çünkü bu sistemde halk başkanı (halifeyi, emîri) seçer, ona bey’at eder, başkan da hükümeti ve yüksek bürokrasiyi seçip tayin eder, yargıya müdahale edemez, İslâmî usule göre yasamayı ve denetimi yapacak olan heyet de başkandan bağımsızdır” diye yazdı.