Gündem
29 Oca 2014 08:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:54

'Hayalet mi? Hayır, o Türkiye'nin Başbakanı' The Guardian Erdoğan'ın hologram görüntüsünü ti'ye aldı!

Başbakan Erdoğan'ın hologram görüntüsü yabancı basında geniş yankı buldu.

Başbakan Erdoğan'ın geçen Pazar İzmir’deki aday tanıtım toplantısına üç boyutlu hologram görüntüsü ile katılması yabancı basında da yer aldı.

İngiliz The Guardian gazetesi, günlük olayları soru-cevap şeklinde ele alan Passnotes bölümünde Erdoğan'ın hologram görüntüsünü bir yazı ile ti'ye aldı. Yazı Twittter'da da büyük ilgi topladı.

Passnotes bölümünde yer alan yazı şöyle:

İsim: Recep Tayyip Erdoğan

Yaş: 59

Görünüm: Kısa süreli, gelip geçici

Bir hayalet mi?: Hayır yaşıyor. Aslında, o Türkiye’nin başbakanı.

Öyleyse neden saklanıyor?: Hayır, sadece meşgul. Erdoğan geçen Pazar iktidardaki AKP’nin toplantısına katılamayınca alternatif bir düzenleme yaptı.

Güvenilir bir temsilci mi yolladı?: Hayır kendisinin dev bir hologramını yolladı.

Uyduruyorsun: Hiç de değil. Erdoğan’ın yansıtılmış avatarı tezahürat yapan destekçilerine, “hain şebekelerin hazırladığı saldırıların gölgesinde bir seçime gidiyoruz” diye sesleniyordu.

Komik, bu tam bir hayaletin söylemesini bekleyebileceğin şifreli ve kafaya takılacak bir şey:Erdoğan’ın hükümeti şu anda hasar verici bir yolsuzluk skandalına saplanmış durumda. Üç bakanı istifa etti. Fakat Erdoğan bir devlet bankasının dahil olduğu suçların soruşturulması konusunda “dış ve iç karanlık grupları” ve devletin içindeki “paralel yapılanmayı” suçluyor.

Ne demek bu?: Basitçe kendisinin iktidar içindeki karanlık güçlerin kurbanı olduğunu söylüyor.

Dev bir hologram için bu biraz fazla. Tarihte bu tuhaf şeyi yapan ilk kişi o mu?: Politikacı olarak bile ilk değil. Gujarat başbakanı Narendra Modi, 2012’deki seçim kampanyasında kendisinin nutuk çeken avatarını 53 farklı noktaya aynı anda ışınlamıştı. Bununla kendisini Guinness Rekorlar Kitabına kaydettirdi.

Kazandı mı?: Evet. Ve aynı yıl holografi bir kez daha kullanıldı. Merhum rapçi Tupac’ın görüntüsü, birlikte performans sergiledikleri Snoop Dogg’un yanına, sahneye yansıtıldı. Prens Charles bile bir keresinde Dünya Gelecek Enerji Zirvesi’nde sanal olarak görünmek için hologram kullandı.

Bu teknolojinin ürpertici olmayan bir uygulaması var mı?: Hayır, şimdiye kadar yok.

Nasıl çalışıyor?: Gayet basit: Üç boyutlu bir görüntü iki boyutlu olarak özel bir şeffaf folyoya yansıtılıyor. Sonuç gerçek bir hologram değil ama uzayda bir şekil yanılsaması oluşturuyor.

Anlayamadım?: Ben de. Başkasına sorabilir misin?

Bunu söyle: “Sizi burada görmek çok iyi başbakanım”

Ama bunu söyleme: “Elinizi sıkabilir miyim?”

Başbakan Erdoğan’ın haberi The Atlantic dergisinde en popüler ilk 10 haber arasında 3. haber oldu

The Verge, The Atlantic, Huffington Post ve MSN‘in haber siteleri ise haberi “Recep Tayyip  Erdogan: Orada olmayan basbakan”,  “Türkiye başbakanı 3 metrelik hologram ile konuşma yaptı” ve “Türk başbakanı büyük etki yaratmayı biliyor” manşetleri ile verdiler.

İşte Başbakan Erdoğan'ın hologram görüntüsü: