Gündem
03 Tem 2020 12:29 Son Güncelleme: 03 Tem 2020 16:16

Havai fişek fabrikasında büyük patlama! İçeride 150-200 kişi vardı!

Gelen son bilgilere göre Sağlık Bakanı Koca, şu ana kadar 1'i ağır 97 yaralı olduğunu ve 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Sakarya'da faaliyet gösteren bir havai fişek fabrikasında art arda şiddetli patlamalar gerçekleşti. Patlamalar kent genelinden duyuldu. Fabrika alevlere teslim olurken, bölgeye itfaiye ve ambulans ekipleri gönderildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olay yerinde yaptığı açıklamada 1'i ağır olmak üzere 97 yaralı olduğunu kaydetti. Koca, can kaybının dört olduğunu belirtti. 

BAKANLAR GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gidiyor.

 2 CAN KAYBI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sakarya Hendek’te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var" bilgisini verdi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili yaptığı açıklamada "Sakarya'daki havai fişek patlamasında, 2 ölü biri ağır  74 yaralımız var. 2 helikopter ve bir yangın uçağı olaya müdahale ediyor" dedi.

VALİDEN AÇIKLAMA

Sakarya Valisi Kaldırım, Havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, “Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var” dedi. Vali Kaldırım, 10 yaralının hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım yaptığı açıklamada 56 yaralı olduğunu kaydetti: 

"Hendek ilçemizde bir fabrikada meydana gelen patlama ile ilgili bütün ekiplerimizin arama, kurtarma ve olaya müdahale çalışmaları yoğun şekilde devam etmektedir. Şu ana kadar intikal eden herhangi bir can kaybı yoktur. 56 yaralımız hastanelere sevkedilmiştir."

VALİ KALDIRIM: DEPODA 110 TON PATLAYICI OLDUĞUNU SÖYLEDİLER

Olay yerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, şunları söyledi:

"Yangın kısmen kontrol altına alındı. Havadan müdahale istedik. 1 yangın söndürme uçağı ve 2 helikopter bölgeye sevk edildi, havadan da müdahale yapılacak. AFAD, UMKE, sağlık, itfaiye, büyükşehir belediyesi, bütün ekipler buradalar. Havai fişek fabrikası olduğu için gaz sızıntısı tehlikesi var, gerekli tedbirleri aldık, koruma bandını oluşturduk ama vatandaşlarımızın da uzak durmalarında, yaklaşmamalarında fayda var. Depoda 110 ton (patlayıcı) olduğunu söylediler. Tam fotoğrafı arkadaşlar net bir şekilde çekmiş olacaklar inşallah."

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hala sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis" dedi.

"BOMBA DÜŞMÜŞ SANDIK"

Babaoğlu, "Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düşmüş sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu." diye konuştu.

SAKARYA BELEDİYE BAŞKANI YÜCE: ÇEVRE İLLERİMİZDEN YARDIM İSTEDİK

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce yaptığı açıklamada "Çevre illerimizden yardım istedik. Patlamalar, yangın devam ediyor. Net bilgi vermemiz zor şu anda ama yaralılarımız var şu anda. Sayılar, çalışmalardan sonra daha net bir şekilde ortaya çıkacak" dedi.

AFAD: HERHANGİ BİR RADYASYON KAYNAĞI BULUNMAMAKTADIR

AFAD'dan yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır.

Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir."

KIZILAY'DAN PATLAMAYLA İLGİLİ KİMYASAL GAZ UYARISI

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kimyasal gaz uyarısında bulundu.

Kınık, "Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sakarya-Hendek'te meydana gelen havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından bölgeye 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz gönderdiklerini duyurdu.

CHP HEYETİ BÖLGEYE GİDİYOR

CHP heyeti, sabah saatlerinde Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın olduğu bölgeye gidiyor.

CHP Grup Başkanvekili Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’dan oluşan bir heyet, Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor. Heyete, TBMM Başkanvekili, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da eşlik ediyor.

Engin Özkoç yaptığı ilk değerlendirmede, duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bölgedeki yetkililerden bilgi aldıklarını, tablonun daha da ağırlaşmamasını ümit ettiğini belirten Özkoç, “Memleketim için, hemşehrilerim için çok üzgünüm. Yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Genel Başkanımızın talimatıyla bir heyet oluşturduk. Kaygımız, acımız büyük ve taze. İlk önceliğimiz müdahalenin en etkin, en doğru biçimde yapılmasının sağlanması. Bölgede yurttaşlarımıza elimizden gelen katkıyı ve desteği vereceğiz. Ancak, olayın meydana gelmesindeki ihmal, eksiklik, hata ne varsa peşini bırakmayacağımızın da bilinmesini istiyorum” dedi.