Dünya
26 Oca 2022 15:19 Son Güncelleme: 26 Oca 2022 15:21

Hastasının röntgenini satılığa çıkardı

Fransa'da bir cerrah, bir hastanın röntgenini takas edilemez bir token (NFT) olarak satmaya çalıştıktan sonra yasal işlemle karşı karşıya geldi.

Fransa’nın Paris şehrinde görev yapan Doktor Emmanuel Masmejean, Kasım 2015'te terör saldırıları sırasında vurulan hastasına ait röntgeni satmaya çalıştı. 

Hastasının ön kolunda kemiğe yakın bir Kalaşnikof mermisini gösteren röntgenini NFT sayesinde dijital sanat eseri olarak satışa sundu.

Doktorun röntgen filminin yanına yazdığı yazıda, hastasının cinsiyeti, o andaki ilişki durumu ve olayın gerçekleştiği yer gibi ayrıntıların yer aldığı söylendi.

Doktor Masmejean, hastasının görüntüsünü satma girişimi kararının 'bir hata' olduğunu ve hastadan izin istemediği için pişman olduğunu bildirdi.

Paris devlet hastanelerinin başkanı Martin Hirsch, olayla ilgili Twitter'da yaptığı açıklamada, "Bu eylem, sağlam profesyonel uygulamaya aykırıdır, tıbbi gizliliği tehlikeye atmaktadır ve [Paris hastanelerinin] değerlerine ve kamu hizmetine aykırıdır. Gerçekleşen olayda doktora hem cezai hem de mesleki işlemler yapılacak.” dedi.

Hastanın avukatı yaptığı açıklamada, “Bu doktor, hastaya karşı tıbbi sır saklama yükümlülüğünü çiğnemekle yetinmeyip, genç kadının özel hayatını tanımlamanın iyi bir fikir olacağını düşündü ve kimliğinin tam olarak tespit edilmesini sağladı.” diye konuştu.

Olayda mağdur olan kadının o zamandan beri isminin gizli kalmasını talep ettiğini açıkladı.